Misa Buddy pełna warzyw

Dieta bez mięsa to żadna nowość. Już ponad 2000 lat temu Budda stosował dietę wegetariańską. Właśnie od zwyczajów żywieniowych tego mnicha duchowego powstała nazwa dania, które składa się w większości z warzyw i zdrowego dipu.

Micha Buddy zawiera jedynie zdrowe składniki, dlatego cała rodzina może cieszyć się z jej obfitości. Posiłek taki sprawdzi się zarówno jako danie główne w porze obiadowej, jak i na kolację.

Ingredients

  • 1 batat
  • 1/2 kalafiora
  • 1 garść szpinaku
  • 1 garść jarmużu
  • 1 garść kiełków rzodkiewki
  • 1/2 awokado
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 główki czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jabłko
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • pieprz
  • czosnek w proszku
  • kurkuma

Directions

  1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  2. Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym.
  3. Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
  4. Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut.
  6. W międzyczasie na patelni podsmażamy czerwoną cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
  7. Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i jabłko pokrojone w kostkę.
  8. Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut).
  9. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
  10. Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
  11. W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, jarmuż i kiełki).
  12. Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata.
  13. Wszystko polewamy resztką soku z cytryny.
  14. Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione warzywa lub owoce.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *