Dieta bez mięsa to żadna nowość. Już ponad 2000 lat temu Budda stosował dietę wegetariańską. Właśnie od zwyczajów żywieniowych tego mnicha duchowego powstała nazwa dania, które składa się w większości z warzyw i zdrowego dipu.
Micha Buddy zawiera jedynie zdrowe składniki, dlatego cała rodzina może cieszyć się z jej obfitości. Posiłek taki sprawdzi się zarówno jako danie główne w porze obiadowej, jak i na kolację.
Ingredients
- 1 batat
- 1/2 kalafiora
- 1 garść szpinaku
- 1 garść jarmużu
- 1 garść kiełków rzodkiewki
- 1/2 awokado
- sok z 1 cytryny
- 1/3 główki czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- jabłko
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- pieprz
- czosnek w proszku
- kurkuma
Directions
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym.
- Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy.
- Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Batata pieczemy około 40 minut, a kalafior wkładamy po 15-20 minutach na 20-25 minut.
- W międzyczasie na patelni podsmażamy czerwoną cebulkę, dorzucamy zmiażdżony czosnek i dodajemy sól.
- Po chwili dorzucamy pokrojoną drobno kapustę i jabłko pokrojone w kostkę.
- Zalewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości kapusty (około 10-15 minut).
- Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i doprawiamy solą w razie potrzeby.
- Awokado blendujemy razem z odrobiną soku z cytryny, solą, sproszkowanym czosnkiem i wodą.
- W miseczce najpierw układamy umytą zieleninę (szpinak, jarmuż i kiełki).
- Dodajemy kapustkę, pieczony kalafior i batata.
- Wszystko polewamy resztką soku z cytryny.
- Sos z awokado możemy umieścić w naczyniu i zanurzać w nim kolejne kęsy, możemy też wylać go na warzywa albo wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Jeśli chcesz, możesz dodać swoje ulubione warzywa lub owoce.
Smacznego!