Wegański dyniowy burger

Wegańskie burgery są jednym z ulubionych posiłków roślinożerców, choć już nie tylko. Z czasem zyskały sobie zasłużoną sławę i apetyt na nie ciągle rośnie. Za co kocha się wegańskie burgery? Niebanalny smak, finezyjne połączenie zdrowych składników oraz aromat, który wybiega poza granice kuchni. Poznaj sprawdzony przepis na wegańskiego burgera w odsłonie dyniowej.

Ingredients

  • 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • 2 szklanki startej dyni (600 g dyni w skorupie z pestkami)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki pietruszki
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • szczypta chili
  • sól
  • czarny pieprz

Directions

  1. W czajniku zagotować wodę, piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Kaszę jaglaną wsypać do garnka, zalać odrobiną wrzątku, wypłukać i wrzątek odlać.
  2. Następnie odmierzyć 1 1/2 szklanki wrzątki, wlać do kaszy, dodać szczyptę soli i postawić na kuchence. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie wodę, czyli około 15 minut.
  3. W międzyczasie pestki porządnie uprażyć. Dynię obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę posiekać. Uprażone i przestudzone pestki również posiekać. Tak przygotowane składniki można przełożyć do dużej miski.
  4. Do miski dodać wszystkie pozostałe składniki oraz gorącą, ugotowaną kasze. Wymieszać łyżką, a kiedy po chwili wszystko się przestudzi zagnieść masę rękoma. Ręce umyć, delikatnie nasmarować kilkoma kroplami oleju i formować równe kotlety, które układać na blasze.
  5. Tak przygotowane kotlety wsunąć do piekarnika i piec 15 – 20 minut, po tym czasie obrócić i dopiekać jeszcze 5 – 10 minut, czyli do momentu, aż będą złociste. Podawać z ziemniakami i surówką albo w bułce z musztardą, cebulą i kiszonym ogórkiem. Świetnie smakują na zimno.

A z czym Ty jadłaś najlepsze burgery? Podziel się swoimi kulinarnymi doświadczeniami w komentarzu poniżej!

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *