Słońce nieco przygasło a spacery w chłodne jesienne wieczory nie smakują już tak dobrze jak te oblane letnim blaskiem księżyca. Nie tylko pogoda za oknem się zmienia, ale również kuchenne dodatki do jedzenia. We wrześniu i październiku w ogródkach gotowe są do zbioru dynie. Dziś przedstawiamy ciekawą propozycje na jej wykorzystanie – pierogi z dynią i szpinakiem.
Ingredients
- 4 szklanki mąki orkiszowej
- 2 szklanki wrzątku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli himaljaskiej
- 1 duża czerwona cebula
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- ⅛ łyżeczki chili
- ⅛ łyżeczki cynamonu
- olej roślinny
- 4 szklanki pokrojonych liści szpinaku(200 g)
- 2 szklanki purée dyniowego
- ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
- sól i czarny pieprz
- do podania: podsmażona cebulka lub świeżo zmielony czarny pieprz
Directions
- Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi (mąka, wrzątek, olej, sól)– można użyć do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, maszyny do wypieku chleba lub Thermomixa. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, przykryć ściereczką i odstawić na bok.
- Na dnie patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do gorącego oleju i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy i smażyć na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty.
- W międzyczasie zagotować dużą ilość wody w czajniku. Odmierzoną kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie dodać 1 szklankę wrzątku wraz ze szczyptą soli i gotować kaszę pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 – 15 minut.
- Oczyszczony jarmuż przelać wrzątkiem, następnie delikatnie osuszyć i dodać do smażącej się cebulki. Smażyć wszystko razem kolejne 5 minut.
- Kiedy kasza jest ugotowana, a cebulka i szpinak podsmażone, przełożyć wszystkie składniki do dużej miski, dodać purée z dyni i krótko zblendować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką i tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.
- Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Następnie odcedzać i podawać od razu z podsmażoną cebulką lub układać na dużej tacy aby wystygły.
Smacznego!