Wegańskie pierogi z dynią i szpinakiem

Słońce nieco przygasło a spacery w chłodne jesienne wieczory nie smakują już tak dobrze jak te oblane letnim blaskiem księżyca. Nie tylko pogoda za oknem się zmienia, ale również kuchenne dodatki do jedzenia. We wrześniu i październiku w ogródkach gotowe są do zbioru dynie. Dziś przedstawiamy ciekawą propozycje na jej wykorzystanie – pierogi z dynią i szpinakiem.

Ingredients

  • 4 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 szklanki wrzątku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli himaljaskiej
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ⅛ łyżeczki chili
  • ⅛ łyżeczki cynamonu
  • olej roślinny
  • 4 szklanki pokrojonych liści szpinaku(200 g)
  • 2 szklanki purée dyniowego
  • ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
  • sól i czarny pieprz
  • do podania: podsmażona cebulka lub świeżo zmielony czarny pieprz

Directions

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto na pierogi (mąka, wrzątek, olej, sól)– można użyć do tego miksera z hakiem do ciasta drożdżowego, maszyny do wypieku chleba lub Thermomixa. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni, przykryć ściereczką i odstawić na bok.
  2. Na dnie patelni rozgrzać olej. Cebulę posiekać w kostkę, dodać do gorącego oleju i smażyć przez 1 minutę. Po tym czasie dodać wszystkie przyprawy i smażyć na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty.
  3. W międzyczasie zagotować dużą ilość wody w czajniku. Odmierzoną kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, następnie dodać 1 szklankę wrzątku wraz ze szczyptą soli i gotować kaszę pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 12 – 15 minut.
  4. Oczyszczony jarmuż przelać wrzątkiem, następnie delikatnie osuszyć i dodać do smażącej się cebulki. Smażyć wszystko razem kolejne 5 minut.
  5. Kiedy kasza jest ugotowana, a cebulka i szpinak podsmażone, przełożyć wszystkie składniki do dużej miski, dodać purée z dyni i krótko zblendować. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką i tak przygotowanym farszem nadziewać pierogi.
  6. Pierogi wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do wypłynięcia. Następnie odcedzać i podawać od razu z podsmażoną cebulką lub układać na dużej tacy aby wystygły.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *