Domowa granola z orzechami

Często granola, którą można kupić w supermarketach, oprócz odżywczych składników, zawiera mnóstwo szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Znacznie lepszą opcją jest przyrządzenie w warunkach domowych własnej granoli. Co więcej, nie musisz popadać w żadne schematy ani sztywno trzymać się przepisu podczas jej przygotowywania. Puść wodzę fantazji i dodaj do mieszanki te suszone owoce, pestki i orzechy, które lubisz.

Ingredients

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 2 łyżki pestek dyni
  • ¼ szklanki syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli himalajskiej
  • ¼ szklanki amarantusa
  • ¼ szklanki żurawiny
  • 1/2 szklanki rodzynek

Directions

  1. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza żurawiną, rodzynkami i amarantusem. Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 15 – 20  minut. W międzyczasie co 5 minut mieszając granolę, aby równomiernie się piekła.
  2. Upieczoną mieszankę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie, dodać amarantus, rodzynki i żurawinę. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionym mlekiem, jogurtem lub kaszą.

Smacznego!

Przyrządzałaś kiedyś swoją granolę? Który składnik wg Ciebie musi się znaleźć w domowej granoli? Podziel się z nami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *