Często granola, którą można kupić w supermarketach, oprócz odżywczych składników, zawiera mnóstwo szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych. Znacznie lepszą opcją jest przyrządzenie w warunkach domowych własnej granoli. Co więcej, nie musisz popadać w żadne schematy ani sztywno trzymać się przepisu podczas jej przygotowywania. Puść wodzę fantazji i dodaj do mieszanki te suszone owoce, pestki i orzechy, które lubisz.
Ingredients
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki nerkowców
- 2 łyżki pestek dyni
- ¼ szklanki syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli himalajskiej
- ¼ szklanki amarantusa
- ¼ szklanki żurawiny
- 1/2 szklanki rodzynek
Directions
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki poza żurawiną, rodzynkami i amarantusem. Kiedy wszystkie orzechy oraz płatki będą delikatnie sklejone, wyłożyć je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzić. Piec przez 15 – 20 minut. W międzyczasie co 5 minut mieszając granolę, aby równomiernie się piekła.
- Upieczoną mieszankę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Kiedy przestygnie, dodać amarantus, rodzynki i żurawinę. Przesypać do szczelnego słoja i zjadać z ulubionym mlekiem, jogurtem lub kaszą.
Smacznego!
Przyrządzałaś kiedyś swoją granolę? Który składnik wg Ciebie musi się znaleźć w domowej granoli? Podziel się z nami w komentarzu!