Jak często wspominamy, mięso indycze wpływa korzystnie na osoby z nadmiernym cholesterolem. Przedstawiamy dzisiaj potrawę opartą na tym rodzaju mięsa. Gulasz zawiera także papryki i bakłażan, które nadają potrawie aksamitnego smaku.
Jednak każdy dobry kucharz wie, że aby wydobyć z dania to, co najlepsze, trzeba je odpowiednio przyprawić. Zioła prowansalskie nie tylko dodają potrawie charakterystycznego, wyśmienitego smaku, ale są również zdrowe.
Zioła prowansalskie – co się w nich znajduje? W skład tej mieszanki ziołowej wchodzą m.in. cząber, tymianek, bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, mięta i majeranek, dlatego warto dodawać ją do posiłków jak najczęściej.
Składniki
90g piersi z indyka
120 ml wody
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1/2 bakłażana
3 liście laurowe
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego
Sposób Przygotowania
- W rondlu zagotuj wodę, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, liście laurowe i zioła prowansalskie. Bakłażana, pokrojonego w grube ćwiartki dodaj po ok. 5 minutach gotowania papryk.
- Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w kostkę o grubości 1,5 cm indyka. Duś wszystko na małym ogniu, aż mięso całkowicie zetnie się. Dodaj jogurt naturalny.
- Dopraw gulasz wedle uznania solą morską i pieprzem. Gulasz przełóż do głębokiej miski.
- Możesz udekorować gulasz tak, jak lubisz.
Smacznego!