Gulasz z mięsem indyczym i papryką

Jak często wspominamy, mięso indycze wpływa korzystnie na osoby z nadmiernym cholesterolem. Przedstawiamy dzisiaj potrawę opartą na tym rodzaju mięsa. Gulasz zawiera także papryki i bakłażan, które nadają potrawie aksamitnego smaku.

Jednak każdy dobry kucharz wie, że aby wydobyć z dania to, co najlepsze, trzeba je odpowiednio przyprawić. Zioła prowansalskie nie tylko dodają potrawie charakterystycznego, wyśmienitego smaku, ale są również zdrowe.

Zioła prowansalskie – co się w nich znajduje? W skład tej mieszanki ziołowej wchodzą m.in. cząber, tymianek, bazylia, rozmaryn, szałwia, oregano, mięta i majeranek, dlatego warto dodawać ją do posiłków jak najczęściej.

Składniki

  • 90g piersi z indyka

  • 120 ml wody

  • 1 papryka zielona

  • 1 papryka czerwona

  • 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego

  • 1/2 bakłażana

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

  • 1 łyżka naturalnego jogurtu greckiego

Sposób Przygotowania

  • W rondlu zagotuj wodę, dodaj pokrojone w drobną kostkę papryki, liście laurowe i zioła prowansalskie. Bakłażana, pokrojonego w grube ćwiartki dodaj po ok. 5 minutach gotowania papryk.
  • Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojonego w kostkę o grubości 1,5 cm indyka. Duś wszystko na małym ogniu, aż mięso całkowicie zetnie się. Dodaj jogurt naturalny.
  • Dopraw gulasz wedle uznania solą morską i pieprzem. Gulasz przełóż do głębokiej miski.
  • Możesz udekorować gulasz tak, jak lubisz.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *