A co na deser mamo? Jeśli chodzi za Tobą mały głód, mamy na niego niezawodny sposób! Przygotuj dla swojej pociechy deser prosto z kuchni pięciu przemian.
Babeczki orzechowe nie dość, że pachną obłędnie, to ich smak pobija rekordy Guinnesa. Taka przekąska z pewnością zaskamuje nawet najwybredniejszym kubkom smakowym.
Co więcej, orzechy włoskie nie tylko są apetyczne. Dostarczają organizmowi cennych kwasów omega-3 i witamin, które niezbędne są szczególnie w okresie dorastania.
Składniki
- Składniki na ciasto
1/4 szklanki śmietany bez laktozy (D)
3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich (O)
2 łyżki oliwy z oliwek (Z)
3 szklanki mąki kukurydzianej (Z)
1 kostka masła klarowanego lub zwykłego (Z)
1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (Z)
1/2 szklanki cukru trzcinowego (Z)
4 żółtka (Z)
szczypta imbiru (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
- Składniki na krem
1 szklanka mielonych orzechów włoskich (O)
1/2 kostki masła klarowanego (Z)
1/2 szklanki miodu (Z)
2 łyżki nalewki z orzechów (M)
szczypta soli himalajskiej (W)
- Dekoracje
1 garść orzechów włoskich (O)
kakao (O)
Sposób Przygotowania
- Składniki ciasta wkładamy do miski w podanej kolejności. Siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Foremki na babeczki wykładamy papierowymi papilotkami (ciasto jest bardzo kruche i bez papilotek babeczki połamią się przy wyjmowaniu), wylepiamy foremki ciastem.
- Pieczemy w 180°C przez około 40 minut.
- Przygotowujemy krem: do mielonych orzechów dodajemy masło, miód, nalewkę i szczyptę soli. Miksujemy na pulchną masę. Krem nakładamy na ostudzone babeczki, posypujemy kakao i dekorujemy połówkami orzechów.
Smacznego!