Bajeczne babeczki z orzechami włoskimi

A co na deser mamo? Jeśli chodzi za Tobą mały głód, mamy na niego niezawodny sposób! Przygotuj dla swojej pociechy deser prosto z kuchni pięciu przemian.

Babeczki orzechowe nie dość, że pachną obłędnie, to ich smak pobija rekordy Guinnesa. Taka przekąska z pewnością zaskamuje nawet najwybredniejszym kubkom smakowym.

Co więcej, orzechy włoskie nie tylko są apetyczne. Dostarczają organizmowi cennych kwasów omega-3 i witamin, które niezbędne są szczególnie w okresie dorastania.

Składniki

  • Składniki na ciasto
  • 1/4 szklanki śmietany bez laktozy (D)

  • 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich (O)

  • 2 łyżki oliwy z oliwek (Z)

  • 3 szklanki mąki kukurydzianej (Z)

  • 1 kostka masła klarowanego lub zwykłego (Z)

  • 1/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych (Z)

  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (Z)

  • 4 żółtka (Z)

  • szczypta imbiru (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

  • Składniki na krem
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich (O)

  • 1/2 kostki masła klarowanego (Z)

  • 1/2 szklanki miodu (Z)

  • 2 łyżki nalewki z orzechów (M)

  • szczypta soli himalajskiej (W)

  • Dekoracje
  • 1 garść orzechów włoskich (O)

  • kakao (O)

Sposób Przygotowania

  • Składniki ciasta wkładamy do miski w podanej kolejności. Siekamy nożem. Szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • Foremki na babeczki wykładamy papierowymi papilotkami (ciasto jest bardzo kruche i bez papilotek babeczki połamią się przy wyjmowaniu), wylepiamy foremki ciastem.
  • Pieczemy w 180°C przez około 40 minut.
  • Przygotowujemy krem: do mielonych orzechów dodajemy masło, miód, nalewkę i szczyptę soli. Miksujemy na pulchną masę. Krem nakładamy na ostudzone babeczki, posypujemy kakao i dekorujemy połówkami orzechów.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *