Szukasz przepisu na pyszny sos wegański do wytrawnego dania? Znudziły Ci się typowe sosy pomidorowe lub czosnkowe? Ten przepis jest dla Ciebie, nawet jeśli masz nietolerancję laktozy.
Serowy sos wegański świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, ryżu lub sałatki. Zachwyci kubki smakowe nie tylko osób na diecie roślinnej.
Co więcej, jego konsystencja przypomina ciągnący się żółty ser. Oczywiście w przepisie nie znajduje się on. Za zwartą konsystencję odpowiada skrobia zawarta w ziemniakach.
Składniki
300g ziemniaków (obrane i pokrojone)
130g marchewki (pokrojone)
2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka sosu sojowego
sól himalajska
gałka muszkatołowa
Sposób Przygotowania
- Ziemniaki i marchewkę wrzuć do wrzątku i gotuj do miękkości przez ok. 25 minut.
- Cebulę i czosnek posól i zeszklij na kilku łyżkach oliwy.
- Wszystkie składniki masy serowej zmiksuj na gładko blenderem.
Z czym Ty zaserwowałabyś ten sos? Czekamy na Wasze propozycje w komentarzach!