Kluski zwykle kojarzą się z ziemniakami. Jednak dziś proponujemy Ci ich nieco inną odsłonę. Kluski ryżowe są bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy, a także zawierają znacznie mniej skrobi.
Kluski ryżowe są niezwykle proste w przygotowaniu. Nie wiesz co zrobić z resztkami ryżu? Dzisiaj poznasz przepis, który nie pozwoli zmarnować się nadwyżce ryżu.
Jak smakują kluski ryżowe? Są dość delikatne w smaku i można podawać je niemal z każdym sosem. Jeśli jeszcze nie widziałaś przepisu na pyszny wegański sos serowy, koniecznie zerknij tutaj. Być może właśnie z nim podasz swoje kluski ryżowe.
Składniki
1 szklanka ugotowanego, lekko rozgotowanego ryżu
1 duże jajko
1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 drobno pokrojona cebula
sól himalajska
Sposób Przygotowania
- Ryż wymieszać z jajkiem, skrobią i cebulą w misce, doprawiając pieprzem. Powinna powstać masa o konsystencji podobnej do ugniecionych praską, gotowanych ziemniaków.
- Formułować z masy kulki, dobrze dociskając w dłoniach.
- Wrzucić kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszać, żeby nie przywarły do dna.
- Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
- Serwować polane masłem lub pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem lub startym na tarce/pokruszonym serem, a także w wersji na słodko!
Smacznego!