Aksamitny krem z warzyw jarskich

Krem z warzyw jarskich jest doskonałym wyborem na poście dr Dąbrowskiej. Szczególnie jeśli masz ochotę na coś wytrawnego.

Aby wydobyć z warzyw pełnię smaku, najpierw nieco podpieczemy je w piekarniku. W tym przepisie nie ma ani grama tłuszczu.

Taki krem najlepiej zjeść od razu. Jak jeszcze delikatnie dym unosi się nad daniem. Potrawa szczególnie sprawdzi się na kolację. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zapakować ją do pojemniczka i zabrać ze sobą na wynos.

Składniki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 2 duże marchewki

  • 1/4 selera

  • 1 mała cebula

  • 1 czosnek (opcjonalnie)

  • 2 kiszone ogórki

  • garść szpinaku

  • pieprz

  • sól

  • świeży koperek do posypania

Sposób Przygotowania

  • Marchewkę, pietruszka i selera obierz, a następnie pokrój w kosteczki. Włóż do naczynia żaroodpornego i szczelnie zakryj.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, aż warzywa zmiękną. Dostaw do ostudzenia i krój, gdy warzywa będą zimne.
  • W międzyczasie obierz cebulę i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Ogórki także pokrój w kostkę. Opłucz szpinak.
  • Wszystkie warzywa umieść w kielichu blendera, dodaj sól i pieprz i zmiksuj na gładką masę. Ozdób dowolną zieleniną.

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.