Krem ziemniaczano-kalafiorowy wkomponuje się świetnie w klimat jesiennych kolacji. Jest prostszy w przygotowaniu niż naleśniki z dżemem i znika z talerzy w zawrotnym tempie.
Jakie korzyści płyną ze spożycia takiego warzywnego kremu? Ziemniaki zawierają spore ilości witaminy C, która szczególnie jest ważna w pochmurną część roku, gdyż zwiększa odporność organizmu, a także są źródłem witamin z grupy B i magnezu. Kalafior natomiast jest bogaty w potas, wapń, żelazo, fosfor i kwas foliowy.
Ingredients
- 400 g obranych ziemniaków
- 400 g kalafiora
- 1 łyżka klarowanego masła
- 150 g startej na dużych oczkach włoszczyzny (seler, marchew, por, pietruszka)
- 35 g serka topionego z serem pleśniowym
- 3,5 szklanki wody
- duża łyżka koperku
- biały pieprz
- sól himalajska
- 4 kromki chleba żytniego
- oliwa z oliwek
Directions
- Kalafior podzielić na różyczki, dobrze opłukać, ewentualnie zanurzyć na kilka minut w zakwaszonej wodzie.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. - W rondlu rozgrzać masło, wrzucić ziemniaki i włoszczyznę, powoli smażyć kilka minut.
- Dodać kalafiora, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20-25 minut.
- Dodać serki topione, lekko przestudzić i zmiksować dodając posiekany koperek.
- Ponownie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia, doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
- Chleb pokroić w małą kostkę, smażyć na suchej patelni aż zacznie lekko twardnieć, polać oliwą z oliwek i smażyć jeszcze chwilkę, przesypać do miseczki aby grzanki wystygły.
Smacznego!