Aromatyczna lipowa herbata z miodem i cytryną

Jest lipa i nie ma lipy, czyli przepis na rewelacyjną jesienną herbatkę. Ulice toną wręcz w ponurych spojrzeniach, jednak jeśli nie chcesz przesiąknąć jesienną chandrą, koniecznie przygotuj ten napój.

O właściwościach lipy ukazał się już oddzielny post na blogu, który możesz przeczytać tutaj. Dziś nieco więcej opowiem Ci o pomocnikach wzmacniających układ immunologiczny.

Miód posiada wiele prozdrowotnych właściwości m. in. działa antybakteryjnie, wzmacnia serce, łagodzi układ nerwowy i poprawia perstaltykę jelit.

Natomiast cytryna wykazuje silne działanie oczyszcza organizm. Zawiera sporo witaminy C, beta-karoten i witaminy z grupy B. Jest także bogata w magnez, żelazo i sód.

Składniki

  • 2 łyżeczki lipy

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 plasterek cytryny

  • 3 goździki

Sposób Przygotowania

  • Zaparzyć dwie łyżeczki lipy i odstawić na 10 minut.
  • Dodać resztę składników i cieszyć się aksamitnym smakiem.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.