Awokado faszerowane łososiem z twarożkiem

Czy istnieje lepsze źródło tłuszczu niż awokado? Posiada tyle korzystnych właściwości zdrowotnych, że powinien być jak najczęściej zjadany przez osoby z chorobami serca.

Awokado to jedyny owoc o tak dużej zawartości tłuszczu. Znajduje się w nim również kwas oleinowy obniżający skutecznie poziom cholesterolu. Owoc bogaty jest również w likopen, witaminę A i E, a także potas.

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado

  • 110g wędzonego łososia

  • 160g jogurtu naturalnego

  • szczypiorek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • sól himalajska

  • pieprz ziołowy

Sposób Przygotowania

  • Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę, a następnie łyżeczką wydrąż miąższ tak, aby nie uszkodzić łupiny.
  • Rozdrobnij miąższ, wymieszaj z serkiem, pokrojonym łososiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Dopraw do smaku.
  • Łupinki napełnij farszem, a wierz udekoruj resztą szczypiorku.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *