Czy istnieje lepsze źródło tłuszczu niż awokado? Posiada tyle korzystnych właściwości zdrowotnych, że powinien być jak najczęściej zjadany przez osoby z chorobami serca.
Awokado to jedyny owoc o tak dużej zawartości tłuszczu. Znajduje się w nim również kwas oleinowy obniżający skutecznie poziom cholesterolu. Owoc bogaty jest również w likopen, witaminę A i E, a także potas.
Składniki
2 dojrzałe awokado
110g wędzonego łososia
160g jogurtu naturalnego
szczypiorek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól himalajska
pieprz ziołowy
Sposób Przygotowania
- Przekrój awokado wzdłuż, wyjmij pestkę, a następnie łyżeczką wydrąż miąższ tak, aby nie uszkodzić łupiny.
- Rozdrobnij miąższ, wymieszaj z serkiem, pokrojonym łososiem, sokiem z cytryny i połową szczypiorku. Dopraw do smaku.
- Łupinki napełnij farszem, a wierz udekoruj resztą szczypiorku.
Smacznego!