Babeczki bananowe możesz przygotować jako alternatywę do sklepowych ciasteczek lub wypiec je na specjalną okazję.
Dużymi krokami zbliża się dzień babci i dziadka lub Twoja koleżanka z pracy ma urodziny? Zaskocz swoich bliskich pysznym wypiekiem!
Babeczki bananowe nie tylko smakują wyśmienicie. Co więcej, są zdrowe, delikatne i lekkostrawne. Dodatkowa porcja babeczek na pewno nie pójdzie w boczki. Jedynym efektem ubocznym będzie szeroki uśmiech.
Składniki
2 dojrzałe banany
50g cukru brązowego lub kokosowego
50ml masła ghee
50g mąki bezglutenowej owsianej
szczypta sody oczyszczonej
szczypta cynamonu
kawałki gorzkiej czekolady
garść malin (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Wszystko zblenduj. Foremki na muffinki wysmaruj masłem i przelej masę do pojemników. Następnie włóż po kostce czekolady i 3 malinach do muffinki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piec ok. 15-17 minut.
- Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.
A jakie Ty wypieki przygotowujesz na specjalne okazje? Nie zapomnij podzielić się nimi w komentarzu!
Smacznego!