Bananowe babeczki

Babeczki bananowe możesz przygotować jako alternatywę do sklepowych ciasteczek lub wypiec je na specjalną okazję.

Dużymi krokami zbliża się dzień babci i dziadka lub Twoja koleżanka z pracy ma urodziny? Zaskocz swoich bliskich pysznym wypiekiem!

Babeczki bananowe nie tylko smakują wyśmienicie. Co więcej, są zdrowe, delikatne i lekkostrawne. Dodatkowa porcja babeczek na pewno nie pójdzie w boczki. Jedynym efektem ubocznym będzie szeroki uśmiech.

Składniki

  • 2 dojrzałe banany

  • 50g cukru brązowego lub kokosowego

  • 50ml masła ghee

  • 50g mąki bezglutenowej owsianej

  • szczypta sody oczyszczonej

  • szczypta cynamonu

  • kawałki gorzkiej czekolady

  • garść malin (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania

  • Wszystko zblenduj. Foremki na muffinki wysmaruj masłem i przelej masę do pojemników. Następnie włóż po kostce czekolady i 3 malinach do muffinki.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piec ok. 15-17 minut.
  • Pozostaw w piekarniku do wystygnięcia.

A jakie Ty wypieki przygotowujesz na specjalne okazje? Nie zapomnij podzielić się nimi w komentarzu!

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *