Chlebek dyniowy bez glutenu i nabiału, czy to możliwe? W roślinnej kuchni tylko zdrowe chwyty dozwolone.
Jeśli jesteś uczulona na produkty krowie, ale kochasz zapach świeżo wypieczonego chlebka, mamy dla Ciebie niezastąpioną propozycję!
Składniki
1/2 szklanki masła kokosowego lub migdałowego
1 szklanka suszonego kokosa
1/2 szklanki tahini
2 jajka
2 dojrzałe banany
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 puree z dyni
3 łyżki kakao
1 łyżka miodu
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- W misce wymieszaj wszystkie składniki (poza dynią, kakao i miodem). Rozdrobnij banana, tak aby w większości zlał się z ciastem (zostaną śladowe ilości widocznych kawałków). Wlej ciasto do natłuszczonej foremki.
- W osobnej misce wymieszaj puree z dyni, kakao i miód. Wlej tę mieszankę w środek ciasta bananowego i używając noża/wykałaczki rozprowadź masę.
- Piec około 35-40 minut, do momentu gdy środek nie był już lepki.
Niech przed wyjęciem z formy chleb bananowy ostygnie
Z czym podałabyś taki chlebek? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu!