Bananowo-dyniowy chlebek

Chlebek dyniowy bez glutenu i nabiału, czy to możliwe? W roślinnej kuchni tylko zdrowe chwyty dozwolone.

Jeśli jesteś uczulona na produkty krowie, ale kochasz zapach świeżo wypieczonego chlebka, mamy dla Ciebie niezastąpioną propozycję!

Składniki

  • 1/2 szklanki masła kokosowego lub migdałowego

  • 1 szklanka suszonego kokosa

  • 1/2 szklanki tahini

  • 2 jajka

  • 2 dojrzałe banany

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/3 puree z dyni

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżka miodu

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • W misce wymieszaj wszystkie składniki (poza dynią, kakao i miodem). Rozdrobnij banana, tak aby w większości zlał się z ciastem (zostaną śladowe ilości widocznych kawałków). Wlej ciasto do natłuszczonej foremki.
  • W osobnej misce wymieszaj puree z dyni, kakao i miód. Wlej tę mieszankę w środek ciasta bananowego i używając noża/wykałaczki rozprowadź masę.
  • Piec około 35-40 minut, do momentu gdy środek nie był już lepki.
    Niech przed wyjęciem z formy chleb bananowy ostygnie

Z czym podałabyś taki chlebek? Podziel się swoimi propozycjami w komentarzu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *