Czujesz monotonię w kuchni i chcesz nieco zaskoczyć domowników zapachem unoszącym się w kuchni? Pieczone bataty z sosem tahini i limonką z pewnością Ci w tym pomogą. Co więcej, nie tylko będziesz cieszyć swoje podniebienie, gdyż to danie dosłownie naładowane jest mnóstwem witamin i minerałów.
Bataty bogate są w beta-karoten i mają niski indeks glikemiczny. Pasta sezamowa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, a także kwas fitynowy i witaminy z grupy B.
Ingredients
- 2 – 3 duże bataty
- ½ granatu
- ½ limonki
- 100 g czerwonych winogron
- mała garść liści świeżej mięty i świeżej kolendry
- olej
- 2 łyżki tahiny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 – 4 łyżki wody
- pół małego ząbka czosnku
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
Directions
- Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Bataty wyszorować, pokroić na ósemki i delikatnie natrzeć olejem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać delikatnie solą i zapiekać przez 20 – 30 minut – w zależności od tego, na jak duże są kawałki warzyw.
- W międzyczasie zioła umyć i osuszyć, wydłubać pestki z granatu i przygotować sos: do szklanki wlać tahinę, bardzo drobno posiekany czosnek oraz sok z cytryny. Powoli mieszać do czasu, aż sos zacznie robić się kremowy i rzadki, wtedy dodawać po jednej łyżce wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić do smaku solą i szczyptą czarnego pieprzu.
- Upieczone bataty polać sosem, obsypać ziołami oraz granatem, limonką i winogronami. Podawać z resztą sosu w miseczce. Dobre zarówno na gorąco, jak i na zimno jako drugie śniadanie na wynos.
Smacznego!