W dzisiejszym przepisie prezentujemy niezwykle smaczne batoniki orzechowe bez cukru. Jest to doskonały sposób na podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Warto przygotować takie batoniki w domu zamiast sięgać po gotowce ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i wiele innych niepotrzebnych dodatków. Oprócz orzechów w batonikach można sięgnąć po suszone owoce, a później całość polać roztopioną czekoladą. Gdy zrobicie takie batoniki w domu, już nigdy więcej nie będziecie chcieli kupować batoników w sklepie.
- Czas przygotowania dania: około 25 minut
- Ilość porcji: około siedmiu batoników
Składniki
około 150 gram orzechów,
jedno jajo kurze,
dowolnie wybrane owoce,
opcjonalnie: czekolada do polania (cukrzycy mogą kupić specjalną czekoladę bez cukru).
Sposób Przygotowania
- Na początek siekamy orzechy – niezbyt drobno. Potem dzielimy na mniejsze kawałki pozostałe owoce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, po czym dodajemy całe jajo kurze.
- Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy batoniki na papier do pieczenia. Układamy w formacie około 21×12 centymetrów.
- W dokładny sposób ugniatamy łyżką i równamy brzegi. Dzięki temu batoniki będą równe oraz nie będą się rozpadały.
- Wstawiamy batoniki do piekarnika na około 10 minut – temperatura 180C.
- Studzimy batoniki i kroimy je ostrym nożem na paski. Z podanej porcji powinno nam wyjść około siedem batoników.