Batoniki Orzechowe dla Cukrzyków


W dzisiejszym przepisie prezentujemy niezwykle smaczne batoniki orzechowe bez cukru. Jest to doskonały sposób na podwieczorek nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Warto przygotować takie batoniki w domu zamiast sięgać po gotowce ze sklepu, które zawierają mnóstwo cukru i wiele innych niepotrzebnych dodatków. Oprócz orzechów w batonikach można sięgnąć po suszone owoce, a później całość polać roztopioną czekoladą. Gdy zrobicie takie batoniki w domu, już nigdy więcej nie będziecie chcieli kupować batoników w sklepie. 

  • Czas przygotowania dania: około 25 minut
  • Ilość porcji: około siedmiu batoników

Składniki

  • około 150 gram orzechów,

  • jedno jajo kurze,

  • dowolnie wybrane owoce,

  • opcjonalnie: czekolada do polania (cukrzycy mogą kupić specjalną czekoladę bez cukru).

Sposób Przygotowania

  • Na początek siekamy orzechy – niezbyt drobno. Potem dzielimy na mniejsze kawałki pozostałe owoce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, po czym dodajemy całe jajo kurze.
  • Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy batoniki na papier do pieczenia. Układamy w formacie około 21×12 centymetrów.
  • W dokładny sposób ugniatamy łyżką i równamy brzegi. Dzięki temu batoniki będą równe oraz nie będą się rozpadały.
  • Wstawiamy batoniki do piekarnika na około 10 minut – temperatura 180C.
  • Studzimy batoniki i kroimy je ostrym nożem na paski. Z podanej porcji powinno nam wyjść około siedem batoników. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *