Do przygotowania niskocholesterolowego posiłku w postaci wołowego befsztyku z brokułami wystarczy zaledwie 15 minut. To doskonały posiłek obiadowy bogaty w żelazo i solidną porcje pożywnego białka pomimo niskiej zawartości tłuszczu. Zaproponowanym poniżej daniem można nasycić się na kilka dobrych godzin. Dodatkowo zawarty w potrawie imbir pobudzi nasz metabolizm co przyspieszy jego pracę w ciągu dnia.
Składniki
250 gramów chudego steka z wołowiny na porcję
1/4 szklanki mąki
łyżkę białego cukru do sosu
2 łyżki sosu sojowego
1/4 posiekanego na drobne kawałeczki korzenia imbiru
jeden zmielony drobno ząbek czosnku
300 gramów ugotowanych brokułów na porcję (zalecamy gotować na parze co pozwoli na zachowanie większej ilości minerałów i witamin)
Sposób Przygotowania
- Zaczynając od stworzenia mikstury, w której zostanie wygotowane nasze mięso do podania z brokułami
- W niewielkiej misce mieszamy dokładnie przygotowane komponenty i przyprawy zaczynając od rozrobienia na gładką masę mąki z sosem sojowym
- Dodajemy całą resztę przygotowanych dodatków smakowych
- Gdy sos przeznaczony do zamarynowania mięsa jest już gotowy kroimy stek w drobne kawałki (tak zwane bites).
- Nasze gotowe bites’y wrzucamy do rondla z zagotowaną wodą na 5 minut (możemy też użyć głębokiej patelni – tak zwanej wok)
- Po 5-cio minutowy procesie gotowania powinna odparować część wody
- Dodajemy wówczas przygotowaną wcześniej miksturę i brokuły
- Gotujemy przez kolejne 3 minuty do momentu połączenia się składników. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania