Befsztyk z brokułami

Do przygotowania niskocholesterolowego posiłku w postaci wołowego befsztyku z brokułami wystarczy zaledwie 15 minut. To doskonały posiłek obiadowy bogaty w żelazo i solidną porcje pożywnego białka pomimo niskiej zawartości tłuszczu. Zaproponowanym poniżej daniem można nasycić się na kilka dobrych godzin. Dodatkowo zawarty w potrawie imbir pobudzi nasz metabolizm co przyspieszy jego pracę w ciągu dnia.

Składniki

  • 250 gramów chudego steka z wołowiny na porcję

  • 1/4 szklanki mąki

  • łyżkę białego cukru do sosu

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 1/4 posiekanego na drobne kawałeczki korzenia imbiru

  • jeden zmielony drobno ząbek czosnku

  • 300 gramów ugotowanych brokułów na porcję (zalecamy gotować na parze co pozwoli na zachowanie większej ilości minerałów i witamin)

Sposób Przygotowania

  • Zaczynając od stworzenia mikstury, w której zostanie wygotowane nasze mięso do podania z brokułami
  • W niewielkiej misce mieszamy dokładnie przygotowane komponenty i przyprawy zaczynając od rozrobienia na gładką masę mąki z sosem sojowym
  • Dodajemy całą resztę przygotowanych dodatków smakowych
  • Gdy sos przeznaczony do zamarynowania mięsa jest już gotowy kroimy stek w drobne kawałki (tak zwane bites).
  • Nasze gotowe bites’y wrzucamy do rondla z zagotowaną wodą na 5 minut (możemy też użyć głębokiej patelni – tak zwanej wok)
  • Po 5-cio minutowy procesie gotowania powinna odparować część wody
  • Dodajemy wówczas przygotowaną wcześniej miksturę i brokuły
  • Gotujemy przez kolejne 3 minuty do momentu połączenia się składników. Po tym czasie danie jest już gotowe do podania

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *