Babka to prosty i smaczny deser, a dodatkowo prosty i szybki do przygotowania. Jest idealna na Święta oraz na specjalne okazje na przykład przyjęcie imieninowe. Dzięki zawartości migdałów babka zyskuje na wartościach odżywczych, gdyż te orzechy są bogate między innymi w wapń, magnez, potas, cynk, fosfor oraz witaminę B2 i E.
- Czas przygotowania dania: około 1 godzina
- Ilość porcji: 1 blacha (kilkanaście kawałków)
Składniki
150 gram masła,
5 jajek, żółtka oddzielone od białek,
8 łyżek cukru albo 5 łyżek ksylitolu,
60 gram mąki jaglanej,
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
150 gram mielonych migdałów bez skórek,
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego,
starta skórka z połowy cytryny,
opcjonalnie: cukier puder do posypania.
Sposób Przygotowania
- Na początku smarujemy masłem formę na babkę o około 2,5 litra pojemności i oprószamy ją mąką jaglaną.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
- Roztapiamy masło, studzimy, dodajemy cukier i żółtka oraz miksujemy.
- Dosypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, ekstrakt migdałowy oraz skórkę z cytryny.
- Miksujemy aż do połączenia się składników.
- W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy. Mieszamy delikatnie łyżką lub krótko miksujemy mikserem na niskich obrotach.
- Przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez około 45 minut. Opcjonalnie na koniec posypujemy cukrem pudrem.