Bezglutenowa babka migdałowo-jaglana


Babka to prosty i smaczny deser, a dodatkowo prosty i szybki do przygotowania. Jest idealna na Święta oraz na specjalne okazje na przykład przyjęcie imieninowe. Dzięki zawartości migdałów babka zyskuje na wartościach odżywczych, gdyż te orzechy są bogate między innymi w wapń, magnez, potas, cynk, fosfor oraz witaminę B2 i E. 

  • Czas przygotowania dania: około 1 godzina
  • Ilość porcji: 1 blacha (kilkanaście kawałków)

Składniki

  • 150 gram masła,

  • 5 jajek, żółtka oddzielone od białek,

  • 8 łyżek cukru albo 5 łyżek ksylitolu,

  • 60 gram mąki jaglanej,

  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,

  • 150 gram mielonych migdałów bez skórek,

  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego,

  • starta skórka z połowy cytryny,

  • opcjonalnie: cukier puder do posypania.

Sposób Przygotowania

  • Na początku smarujemy masłem formę na babkę o około 2,5 litra pojemności i oprószamy ją mąką jaglaną.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza.
  • Roztapiamy masło, studzimy, dodajemy cukier i żółtka oraz miksujemy.
  • Dosypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mielone migdały, ekstrakt migdałowy oraz skórkę z cytryny.
  • Miksujemy aż do połączenia się składników.
  • W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy ją do masy. Mieszamy delikatnie łyżką lub krótko miksujemy mikserem na niskich obrotach.
  • Przekładamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez około 45 minut. Opcjonalnie na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Leave a Comment

Your email address will not be published.