Bezglutenowa chałka drożdżowa, to prosty domowy wypiek idealny na śniadanie lub kolację. Chałkę przygotowuje się na jasnej mieszance mąk bezglutenowych i świeżych drożdżach. Chałkę można oblać delikatnie lukrem przygotowanym z trzcinowego cukru pudru i soku z cytryny.
Składniki
400-450 g mieszanki jasnej mąki bezglutenowej
275 ml mleka
70 g cukru
1 jajko klasy M
45 g świeżych drożdży
mała szczypta soli
70 g masła
- Do posmarowania chałki przed pieczeniem:
1 żółtko
Sposób Przygotowania
- Przygotowujemy zaczyn. Ciepłe mleko mieszamy z rozkruszonymi drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 7 łyżkami mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
- 50 g mąki odstawiamy na bok (będzie potrzebna podczas wyrabiania ciasta i do podsypania stolnicy), resztę wsypujemy do miski. Dodajemy resztę cukru, miękkie masło, sól i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto robotem kuchennym wykorzystując hak do wyrabiania ciasta. Można to również zrobić za pomocą miksera. Uwaga! Ciasto jest na tyle klejące, że nie nadaje się do wyrabiania ręcznego.
- Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość w ciepłe miejsce na około 60 minut.
- Po wyrośnięciu ciasto należy chwile wyrobić ręką (rękę można delikatnie podsypać mąką).
- Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką. Dzielimy na 3 równe części i formujemy z nich wałki.
- Tak przygotowane wałki przekładamy na dużą blaszkę (z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i zaplatamy warkocz.
- Chałkę smarujemy żółtkiem.
- Chałkę pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, około 30 minut do ładnego zarumienienia ciasta.