Czasem warto mieć pod ręką pewny i bezpieczny przepis na tortillę. Jeśli jesteś uczulony na laktozę i gluten lub po prostu wykluczasz te alergeny z diety, ten przepis przypadnie Ci do smaku!
Tortillę możesz wypełnić dowolnym farszem. Przyrządzić ją na słodko oblewając syropem z agawy lub na wytrawnie, nie szczędząc papryczki chilli. Zadecyduj sam, co znajdzie się w środku bezglutenowej, aromatycznej tortilli.
Składniki
3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 duża łyżka masła ghee lub roślinnego
1 szklanka gorącej wody
1/2 łyżeczki soli morskiej
Sposób Przygotowania
- Mąki mieszamy, dodajemy sól i masło. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ma być ono sprężyste, więc w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody. Przykrywamy i odstawiamy, żeby ciasto „odpoczęło” na ok. 20 minut.
- Po tym czasie formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Stolnicę posypujemy mąką. Każdy placek smażymy z obu stron, na dobrze rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni, do momentu lekkiego przyrumienienia się.
- Tortillę można wypełnić dowolnym farszem, mięsem, warzywami, owocami czy serem żółtym. Przyrządź tak, jak lubisz.
- Gotowe, jeszcze ciepłe tortille, które czekają na “wypełnienie” warto przykryć ściereczką – ułatwia to późniejsze zwijanie.
Smacznego!