Bezglutenowa tortilla

Czasem warto mieć pod ręką pewny i bezpieczny przepis na tortillę. Jeśli jesteś uczulony na laktozę i gluten lub po prostu wykluczasz te alergeny z diety, ten przepis przypadnie Ci do smaku!

Tortillę możesz wypełnić dowolnym farszem. Przyrządzić ją na słodko oblewając syropem z agawy lub na wytrawnie, nie szczędząc papryczki chilli. Zadecyduj sam, co znajdzie się w środku bezglutenowej, aromatycznej tortilli.

Składniki

  • 3/4 szklanki mąki gryczanej

  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • 1 duża łyżka masła ghee lub roślinnego

  • 1 szklanka gorącej wody

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Sposób Przygotowania

  • Mąki mieszamy, dodajemy sól i masło. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ma być ono sprężyste, więc w razie potrzeby można dodać trochę więcej wody. Przykrywamy i odstawiamy, żeby ciasto „odpoczęło” na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie formujemy małe kulki, które rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Stolnicę posypujemy mąką. Każdy placek smażymy z obu stron, na dobrze rozgrzanej, suchej, teflonowej patelni, do momentu lekkiego przyrumienienia się.
  • Tortillę można wypełnić dowolnym farszem, mięsem, warzywami, owocami czy serem żółtym. Przyrządź tak, jak lubisz.
  • Gotowe, jeszcze ciepłe tortille, które czekają na “wypełnienie” warto przykryć ściereczką – ułatwia to późniejsze zwijanie.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published.