Bezglutenowe brownie

Doskonałe ciasto dla wszystkich łasuchów – zarówno tych, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę, jak i tych, którzy nie liczą wszystkich nadprogramowych kalorii. Przepyszne bezglutenowe i bez cukru brownie z fasoli jest doskonałe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Składa się na nie tylko kilka składników, które wystarczy zblendować. Nie trzeba go dodatkowo mieszać czy ubijać. Świetny deser, który jednocześnie zawiera masę składników odżywczych. W fasoli znajdują się witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ponadto, w fasoli jest również magnez, fosfor, potas oraz żelazo. Fasola jest też bogata w lignany, które zmniejszają ryzyko powstawania chorób nowotworowych. 

  • Czas przygotowania dania: jedna godzina
  • Ilość porcji: forma do pieczenia o długości około 25 centymetrów (forma keksowa)

Składniki

  • puszka czerwonej fasoli,

  • banan,

  • dwa jaja,

  • łyżka kakao,

  • dwie łyżki syropu z agawy, 

  • opcjonalnie: pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia, 

  • opcjonalnie: pół tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób Przygotowania

  • Przygotowanie bezglutenowego brownie z fasoli rozpoczynamy od przepłukania fasoli.
  • Następnie w naczyniu układamy banany, jaja, fasolę oraz proszek do pieczenia i kakao. Całość blendujemy.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, po czym przelewamy do niej przygotowane ciasto.
  • Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut.
  • Na koniec polewamy roztopioną czekoladą gorzką.

Leave a Comment

Your email address will not be published.