Doskonałe ciasto dla wszystkich łasuchów – zarówno tych, którzy dbają o zdrową i zbilansowaną dietę, jak i tych, którzy nie liczą wszystkich nadprogramowych kalorii. Przepyszne bezglutenowe i bez cukru brownie z fasoli jest doskonałe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Składa się na nie tylko kilka składników, które wystarczy zblendować. Nie trzeba go dodatkowo mieszać czy ubijać. Świetny deser, który jednocześnie zawiera masę składników odżywczych. W fasoli znajdują się witaminy z grupy B oraz witaminę E. Ponadto, w fasoli jest również magnez, fosfor, potas oraz żelazo. Fasola jest też bogata w lignany, które zmniejszają ryzyko powstawania chorób nowotworowych.
- Czas przygotowania dania: jedna godzina
- Ilość porcji: forma do pieczenia o długości około 25 centymetrów (forma keksowa)
Składniki
puszka czerwonej fasoli,
banan,
dwa jaja,
łyżka kakao,
dwie łyżki syropu z agawy,
opcjonalnie: pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
opcjonalnie: pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie bezglutenowego brownie z fasoli rozpoczynamy od przepłukania fasoli.
- Następnie w naczyniu układamy banany, jaja, fasolę oraz proszek do pieczenia i kakao. Całość blendujemy.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, po czym przelewamy do niej przygotowane ciasto.
- Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180C i pieczemy około 45 minut.
- Na koniec polewamy roztopioną czekoladą gorzką.