Dzisiejszy przepis to nie lada gratka dla każdego łasucha. Każdy, kto go spróbuje, z pewnością będzie usatysfakcjonowany. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest delikatne, a jednocześnie nie jest suche. Wszystko to dzięki magicznemu składnikowi. Sprawdź przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe na majonezie i oczaruj wszystkich swoich bliskich lub przyjaciół!
- Czas przygotowania dania: jedna godzina
- Ilość porcji: forma keksowa o długości 26 centymetrów
Składniki
pół szklanki mąki jaglanej,
⅓ szklanki mąki kokosowej,
cztery jaja kurze,
¾ szklanki majonezu, czyli około 6 łyżek,
pół szklanki brązowego cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru wanilinowego bądź cukru z wanilią,
łyżeczka kakao.
Sposób Przygotowania
- Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem trzeba ubić na sztywną pianę.
- Teraz dodajemy resztę składników, czyli majonez, żółtka, proszek do pieczenia, kakao oraz wszystkie mąki. Wszystkie składniki delikatnie łączymy – mikserem na wolnych obrotach bądź przy pomocy szpatułki.
- Teraz przekładamy ciasto do formy keksowej, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180C.