Bezglutenowe ciasto czekoladowe na majonezie

Dzisiejszy przepis to nie lada gratka dla każdego łasucha. Każdy, kto go spróbuje, z pewnością będzie usatysfakcjonowany. Bezglutenowe ciasto czekoladowe jest delikatne, a jednocześnie nie jest suche. Wszystko to dzięki magicznemu składnikowi. Sprawdź przepis na  bezglutenowe ciasto czekoladowe na majonezie i oczaruj wszystkich swoich bliskich lub przyjaciół! 

  • Czas przygotowania dania: jedna godzina
  • Ilość porcji: forma keksowa o długości 26 centymetrów

Składniki

  • pół szklanki mąki jaglanej,

  • ⅓ szklanki mąki kokosowej,

  • cztery jaja kurze,

  • ¾ szklanki majonezu, czyli około 6 łyżek,

  • pół szklanki brązowego cukru, 

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • łyżeczka cukru wanilinowego bądź cukru z wanilią, 

  • łyżeczka kakao.

Sposób Przygotowania

  • Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka z cukrem trzeba ubić na sztywną pianę.
  • Teraz dodajemy resztę składników, czyli majonez, żółtka, proszek do pieczenia, kakao oraz wszystkie mąki. Wszystkie składniki delikatnie łączymy – mikserem na wolnych obrotach bądź przy pomocy szpatułki.
  • Teraz przekładamy ciasto do formy keksowej, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia.
  • Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180C. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *