Prezentujemy doskonały przepis na mega smaczne ciasto bezglutenowe z kokosem. Zasmakuje ono dzieciom i dorosłym. Takie ciasto spodoba się również wszystkim osobom dbającym o zdrową i zbilansowaną dietę, ponieważ nie zawiera dużej ilości cukru. Kokos zawiera masę składników odżywczych takich jak magnez, potas czy błonnik. Prezentowane ciasto kokosowe jest bardzo lekkie oraz delikatne. Dodatkowo, jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dzięki czemu polubią je również wszyscy zapracowani.
- Czas przygotowania dania: czterdzieści minut
- Ilość porcji: jedna forma o długości 24 centymetrów
Składniki
sześć jaj
łyżka oleju
pół łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
dwie łyżki dowolnie wybranej substancji słodzącej, syropu z agawy lub cukru
ok. 60 gram mąki kokosowej
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie bezglutenowego ciasta kokosowego rozpoczynamy od ubicia na sztywną pianę białek.
- W trakcie ubijania dodajemy cukier bądź inną wybraną wcześniej substancję słodzącą.
- Następnie do przygotowanej piany dodajemy mąkę kokosową, żółtka, proszek do pieczenia oraz olej.
- W bardzo delikatny sposób przy użyciu szpatułki łączymy je mieszając koliście do czasu, aż składniki się połączą.
(Uwaga: nie trzeba robić tego zbyt długo) - Na koniec ciasto przekładamy do formy o długości 24 centymetrów, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy pół godziny w temperaturze 180C. Gotowe.