Pyszne desery nie są zarezerwowane tylko dla smakoszy tradycyjnej kuchni. Poznaj przepis na pyszne bezglutenowe orzechowe ciasto, które wyśmienicie komponuje się z jesiennymi owocami. Ciasto jest lekko chrupiące na zewnątrz i wilgotne wewnątrz.
Składniki
- Owoce
2 twarde jabłka
1 duża twarda gruszka
6-8 średnich sprężystych śliwek
2 łyżeczki cukru kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
0.5 łyżeczki mielonych goździków
0.5 łyżeczki mielonego imbiru
Składniki
- Ciasto
6 jajek
1 szczypta soli
5 łyżek cukru brązowego
2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
200 g mielonych orzechów włoskich
6 łyżek mąki ryżowej lub owsianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0.5 łyżeczki soku z cytryn
Sposób Przygotowania
- Owoce pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy cukier brązowy i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na bok.
- Nagrzewamy piekarnik do 170ºC.
- Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli a następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier brązowy postępując jak przy ubijaniu bezy. Potem, cały czas ubijając, pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy obie mąki. Na końcu dodajemy sodę oczyszczona i sok z cytryny, mieszamy jeszcze krótko mikserem.
- Powstałe ciasto delikatnie mieszamy z owocami. Nakładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok 1 godziny w trybie góra/dół. Sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem.
Smacznego!