Bezglutenowe ciasto orzechowe

Pyszne desery nie są zarezerwowane tylko dla smakoszy tradycyjnej kuchni. Poznaj przepis na pyszne bezglutenowe orzechowe ciasto, które wyśmienicie komponuje się z jesiennymi owocami. Ciasto jest lekko chrupiące na zewnątrz i wilgotne wewnątrz.

Składniki

  • Owoce
  • 2 twarde jabłka

  • 1 duża twarda gruszka

  • 6-8 średnich sprężystych śliwek

  • 2 łyżeczki cukru kokosowego

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • 0.5 łyżeczki mielonych goździków

  • 0.5 łyżeczki mielonego imbiru

Składniki

  • Ciasto
  • 6 jajek

  • 1 szczypta soli

  • 5 łyżek cukru brązowego

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego

  • 200 g mielonych orzechów włoskich

  • 6 łyżek mąki ryżowej lub owsianej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 0.5 łyżeczki soku z cytryn

Sposób Przygotowania

  • Owoce pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy cukier brązowy i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na bok.
  • Nagrzewamy piekarnik do 170ºC.
  • Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli a następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier brązowy postępując jak przy ubijaniu bezy. Potem, cały czas ubijając, pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy obie mąki. Na końcu dodajemy sodę oczyszczona i sok z cytryny, mieszamy jeszcze krótko mikserem.
  • Powstałe ciasto delikatnie mieszamy z owocami. Nakładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy ok 1 godziny w trybie góra/dół. Sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem.

Smacznego!

Comments are closed.