Idealne ciasto dla osób, które uwielbiają czekoladę i mają ochotę połączyć ją ze zdrowymi dodatkami. Doskonałe bezglutenowe ciasto migdałowe z truskawkamijest proste w przygotowaniu. Fakt, iż jest ono oparte na gorzkiej czekoladzie i gorzkim kakao sprawia, że jest ono znacznie zdrowsze niż typowe ciasta czekoladowe. Deser ten posiada również sporo składników odżywczych. Owoce truskawek zawierają sporo witamin m.in B1, B2 i B6 a także sporo substancji mineralnych – zwłaszcza żelazo, magnez, potas i wapń.
- Czas przygotowania dania: około 50 minut
- Ilość porcji: 14 kawałków
Składniki
150 gram cukru,
3 łyżki gorzkiego kakao,
150 gram zmielonych migdałów,
50 gram wiórków kokosowych,
4 średnie bądź 3 duże jajka,
starta skórka z 1 pomarańczy,
100 gram gorzkiej czekolady,
200 gram truskawek.
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie deseru należy zacząć od ubijania jajek z cukrem.
- Potem dodajemy kakao, zmielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy a także roztopione 2/3 czekolady (pozostałą część kroimy w kostkę i odkładamy na bok).
- Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
- Wylewamy masę, na wierzchu kładziemy połowę truskawek, a także pozostałą, roztopioną wcześniej część czekolady.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
- Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy świeżymi truskawkami.