Bezglutenowe czekoladowe ciasto migdałowe z truskawkami

Idealne ciasto dla osób, które uwielbiają czekoladę i mają ochotę połączyć ją ze zdrowymi dodatkami. Doskonałe bezglutenowe ciasto migdałowe z truskawkamijest proste w przygotowaniu. Fakt, iż jest ono oparte na gorzkiej czekoladzie i gorzkim kakao sprawia, że jest ono znacznie zdrowsze niż typowe ciasta czekoladowe. Deser ten posiada również sporo składników odżywczych. Owoce truskawek zawierają sporo witamin m.in B1, B2 i B6  a także sporo substancji mineralnych – zwłaszcza żelazo, magnez, potas i wapń. 

  • Czas przygotowania dania: około 50 minut
  • Ilość porcji: 14 kawałków

Składniki

  • 150 gram cukru,

  • 3 łyżki gorzkiego kakao,

  • 150 gram zmielonych migdałów,

  • 50 gram wiórków kokosowych,

  • 4 średnie bądź 3 duże jajka,

  • starta skórka z 1 pomarańczy,

  • 100 gram gorzkiej czekolady,

  • 200 gram truskawek.

Sposób Przygotowania

  • Przygotowanie deseru należy zacząć od ubijania jajek z cukrem.
  • Potem dodajemy  kakao, zmielone migdały, wiórki kokosowe, skórkę z pomarańczy a także roztopione 2/3 czekolady (pozostałą część kroimy w kostkę i odkładamy na bok).
  • Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  • Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
  • Wylewamy masę, na wierzchu kładziemy połowę truskawek, a także pozostałą, roztopioną wcześniej część czekolady.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut.
  • Wyjmujemy i studzimy. Dekorujemy świeżymi truskawkami.

Leave a Comment

Your email address will not be published.