Bezglutenowe faworki

Świetnie jest powrócić nie tylko pamięcią do lat dziecięcych, ale również przygotować smaki z dawnych czasów. Na diecie bezglutenowej wystarczy lekko zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby w pełni cieszyć się zdrowymi i pysznymi smakołykami.

Składniki

  • 500 g mąki bezglutenowej

  • 7 jajek (same żółtka)

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ½ łyżeczki soli

  • śmietana do nadania konsystencji (może być jogurt sojowy lub kokosowy)

  • 1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej

  • 1 litr oleju do smażenia

  • cukier puder do posypania

Sposób Przygotowania

  • Żółtka oddzielam od białek.
  • Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodałam żółtka jajek.
  • Wyrabiałam ciasto hakiem i w miarę potrzeb dodawałam śmietanę. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi. Musi być lekko elastyczne.
  • Kulę dzielę na 3 części i rozwałkowałam ciasto na solidnie oprószonej mąką stolnicy. Staram się, aby płat ciasta był bardzo cienki, ale na tyle by dało się przewlekać ciasto w kształt faworków.
  • Następnie tnę ciasto nożykiem kołowym w paski. W każdym pasku robię nacięcie w środku i przewijam jakby na drugą stronę połowę paska, powstaje wtedy charakterystyczny wzór faworka.
  • Gdy mam gotowe już wszystkie faworki, pozwalamy im odpocząć przez około 15 minut, aby lekko podeschły.
  • Faworki smażę partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, wyławiam i posypuję cukrem pudrem. Jak się okazało faworki bezglutenowe w niczym nie ustępują smakowi tych pszennych!

Smacznego!

Comments are closed.