Świetnie jest powrócić nie tylko pamięcią do lat dziecięcych, ale również przygotować smaki z dawnych czasów. Na diecie bezglutenowej wystarczy lekko zmodyfikować tradycyjne przepisy, aby w pełni cieszyć się zdrowymi i pysznymi smakołykami.
Składniki
500 g mąki bezglutenowej
7 jajek (same żółtka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
śmietana do nadania konsystencji (może być jogurt sojowy lub kokosowy)
1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób Przygotowania
- Żółtka oddzielam od białek.
- Do miski wsypałam mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodałam żółtka jajek.
- Wyrabiałam ciasto hakiem i w miarę potrzeb dodawałam śmietanę. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na pierogi. Musi być lekko elastyczne.
- Kulę dzielę na 3 części i rozwałkowałam ciasto na solidnie oprószonej mąką stolnicy. Staram się, aby płat ciasta był bardzo cienki, ale na tyle by dało się przewlekać ciasto w kształt faworków.
- Następnie tnę ciasto nożykiem kołowym w paski. W każdym pasku robię nacięcie w środku i przewijam jakby na drugą stronę połowę paska, powstaje wtedy charakterystyczny wzór faworka.
- Gdy mam gotowe już wszystkie faworki, pozwalamy im odpocząć przez około 15 minut, aby lekko podeschły.
- Faworki smażę partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, wyławiam i posypuję cukrem pudrem. Jak się okazało faworki bezglutenowe w niczym nie ustępują smakowi tych pszennych!
Smacznego!