Bezglutenowe placki z jabłkami

Placki z jabłkami to jedno z dań, które kojarzy nam się z dzieciństwem. Każdy z nas mając kilka lat się nimi zajadał. Dzisiaj prezentujemy to danie w nieco odmienionej wersji, jednak równie smaczne. Bardzo puszyste oraz delikatne i zawierające ogromne ilości jabłek w środku. Bezglutenowe placki z jabłkami przygotowujemy na specjalnej mące – dzięki temu chłoną one mniej tłuszczu. Wypróbuj nasz przepis już dziś i przekonaj się, że jedzenie “gluten free” może być naprawdę dobre! 

Czas przygotowania dania: pół godziny 

Ilość porcji: kilka-kilkanaście sztuk

Składniki

  • 100 gram mąki kukurydzianej bezglutenowa,

  • 100 gram mąki ryżowej bezglutenowa,

  • dwa jaja (oddzielnie białka i żółtka),

  • szklanka mleka roślinnego bądź krowiego (w zależności od upodobań – może być nawet woda),

  • dwie łyżki oleju, 

  • łyżeczka cukru z wanilią, 

  • pół łyżeczki sody,

  • mała szczypta soli,

  • cztery jabłka,

  • olej (do smażenia),

  • owoce do dekoracji,

  • cukier puder do posypania,

  • opcjonalnie: bezglutenowy syrop klonowy.

Sposób Przygotowania

  • Przygotowanie bezglutenowych placków z jabłkami rozpoczynamy od obrania jabłek i wycięcia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy je na talarki bądź na kawałki.
  • Potem ubijamy pianę z białek. Resztę składników miksujemy. Następnie w delikatny sposób je łączymy.
  • W tak przygotowanym cieście wkładamy kawałki jabłka i smażymy na patelni. Patelnia powinna być lekko przetarta olejem. Najlepiej do tego celu użyć ręcznika papierowego bądź pędzelka.
  • Dekorujemy placki wybranymi owocami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *