Placki z jabłkami to jedno z dań, które kojarzy nam się z dzieciństwem. Każdy z nas mając kilka lat się nimi zajadał. Dzisiaj prezentujemy to danie w nieco odmienionej wersji, jednak równie smaczne. Bardzo puszyste oraz delikatne i zawierające ogromne ilości jabłek w środku. Bezglutenowe placki z jabłkami przygotowujemy na specjalnej mące – dzięki temu chłoną one mniej tłuszczu. Wypróbuj nasz przepis już dziś i przekonaj się, że jedzenie “gluten free” może być naprawdę dobre!
Czas przygotowania dania: pół godziny
Ilość porcji: kilka-kilkanaście sztuk
Składniki
100 gram mąki kukurydzianej bezglutenowa,
100 gram mąki ryżowej bezglutenowa,
dwa jaja (oddzielnie białka i żółtka),
szklanka mleka roślinnego bądź krowiego (w zależności od upodobań – może być nawet woda),
dwie łyżki oleju,
łyżeczka cukru z wanilią,
pół łyżeczki sody,
mała szczypta soli,
cztery jabłka,
olej (do smażenia),
owoce do dekoracji,
cukier puder do posypania,
opcjonalnie: bezglutenowy syrop klonowy.
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie bezglutenowych placków z jabłkami rozpoczynamy od obrania jabłek i wycięcia z nich gniazd nasiennych. Następnie kroimy je na talarki bądź na kawałki.
- Potem ubijamy pianę z białek. Resztę składników miksujemy. Następnie w delikatny sposób je łączymy.
- W tak przygotowanym cieście wkładamy kawałki jabłka i smażymy na patelni. Patelnia powinna być lekko przetarta olejem. Najlepiej do tego celu użyć ręcznika papierowego bądź pędzelka.
- Dekorujemy placki wybranymi owocami i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.