Bezglutenowe rogaliki na słodko

Bezglutenowe rogaliki na słodko, to idealna propozycja na deser. Takie rogaliki można również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Po te małe słodkości sięgną z przyjemnością zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej, jak i te uwielbiające tradycyjne wypieki. Rogaliki wypełnione są prostym serowym nadzieniem z odrobiną bakalii.

Składniki Rogaliki

  • 2 jajka

  • 300 g mąki bezglutenowej do pieczenia

  • 1 opakowanie suszonych drożdży

  • 50 g miękkiego masła

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka naturalnego jogurtu

  • około 50 ml mleka

  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 500 g półtłustego twarogu

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)

  • garść rodzynek lub żurawiny

Sposób Przygotowania

  • Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier, suche drożdże, jajka, masło i jogurt. Zaczynamy zagniatać składniki powoli dolewając mleka.
  • Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, dodajemy niewielką ilość mąki. Gdyby było zbyt suche dodajemy więcej mleka.
  • Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je na godziną pod przykryciem.
  • Przygotowujemy farsz: rozdrabniamy np. widelcem nasz twaróg, dodajemy żółtka jaj, cukier i mąkę. Mieszamy całość. Pod koniec dodajemy rodzynki lub żurawinę, krótko mieszamy.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek przypominający koło. Kroimy w trójkąty.
  • Na każdy trójkąt ciasta nakładamy farsz (u podstawy) i zwijamy ciasto tworząc rogaliki.
  • Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na czas nagrzania piekarnika.
  • Pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  • Rogaliki studzimy na kratce i dowolnie dekorujemy.

Leave a Comment

Your email address will not be published.