Bezglutenowe rogaliki na słodko, to idealna propozycja na deser. Takie rogaliki można również z powodzeniem zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Po te małe słodkości sięgną z przyjemnością zarówno osoby będące na diecie bezglutenowej, jak i te uwielbiające tradycyjne wypieki. Rogaliki wypełnione są prostym serowym nadzieniem z odrobiną bakalii.
Składniki Rogaliki
2 jajka
300 g mąki bezglutenowej do pieczenia
1 opakowanie suszonych drożdży
50 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru
1 łyżka naturalnego jogurtu
około 50 ml mleka
- SKŁADNIKI NA NADZIENIE
500 g półtłustego twarogu
2 żółtka
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie)
garść rodzynek lub żurawiny
Sposób Przygotowania
- Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier, suche drożdże, jajka, masło i jogurt. Zaczynamy zagniatać składniki powoli dolewając mleka.
- Gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do rąk, dodajemy niewielką ilość mąki. Gdyby było zbyt suche dodajemy więcej mleka.
- Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je na godziną pod przykryciem.
- Przygotowujemy farsz: rozdrabniamy np. widelcem nasz twaróg, dodajemy żółtka jaj, cukier i mąkę. Mieszamy całość. Pod koniec dodajemy rodzynki lub żurawinę, krótko mieszamy.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek przypominający koło. Kroimy w trójkąty.
- Na każdy trójkąt ciasta nakładamy farsz (u podstawy) i zwijamy ciasto tworząc rogaliki.
- Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na czas nagrzania piekarnika.
- Pieczemy około 25 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Rogaliki studzimy na kratce i dowolnie dekorujemy.