Bezglutenowe spaghetti z sosem bolognese możesz przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kolację. W sosie bolognese, wbrew powszechnej opinii, pierwsze skrzypce nie odgrywają pomidory, a prawidłowo przyrządzone mięso wieprzowe lub wołowe.
Składniki
bezglutenowy makaron spaghetti
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 cebula
1 cukinia
2 łyżki oliwy
½ kilo mięsa wołowo-wieprzowego
1 szklanka czerwonego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)
1 puszka pomidorów
½ szklanki mleka
tarty parmezan
sól
pieprz
Sposób Przygotowania
- Sos bolognese zaczynamy od posiekania cebuli i łodyg selera.
- Ścieramy na tarce marchewkę i cukinię.
- Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na dużą patelnię i podgrzewamy na małym ogniu.
- Przesuwamy boczek na bok patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy seler naciowy, marchew i cukinię. Obsmażamy i całość patelni przekładamy do garnka.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy mięso wołowo-wieprzowe.
- Przekładamy je do garnka, wlewamy szklankę czerwonego wina i gotujemy ciągle mieszając, około 5 minut.
- Dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 szklankę gorącego bulionu. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a pomidory rozgniatamy drewnianą łyżką. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu min 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Po godzinie gotowania dodajemy mleko. Gotowy sos mieszamy z porcją makaronu spaghetti i posypujemy parmezanem.
Smacznego!