Bezglutenowe Spaghetti Bolognese

Bezglutenowe spaghetti z sosem bolognese możesz przyrządzić zarówno na obiad, jak i na kolację. W sosie bolognese, wbrew powszechnej opinii, pierwsze skrzypce nie odgrywają pomidory, a prawidłowo przyrządzone mięso wieprzowe lub wołowe.

Składniki

  • bezglutenowy makaron spaghetti

  • 2 łodygi selera naciowego

  • 1 marchewka

  • 1 cebula

  • 1 cukinia

  • 2 łyżki oliwy

  • ½ kilo mięsa wołowo-wieprzowego

  • 1 szklanka czerwonego wina

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 1 szklanka bulionu (warzywnego lub mięsnego)

  • 1 puszka pomidorów

  • ½ szklanki mleka

  • tarty parmezan

  • sól

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Sos bolognese zaczynamy od posiekania cebuli i łodyg selera.
  • Ścieramy na tarce marchewkę i cukinię.
  • Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na dużą patelnię i podgrzewamy na małym ogniu.
  • Przesuwamy boczek na bok patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy seler naciowy, marchew i cukinię. Obsmażamy i całość patelni przekładamy do garnka.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i obsmażamy mięso wołowo-wieprzowe.
  • Przekładamy je do garnka, wlewamy szklankę czerwonego wina i gotujemy ciągle mieszając, około 5 minut.
  • Dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 szklankę gorącego bulionu. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a pomidory rozgniatamy drewnianą łyżką. Całość przykrywamy i gotujemy na małym ogniu min 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  • Po godzinie gotowania dodajemy mleko. Gotowy sos mieszamy z porcją makaronu spaghetti i posypujemy parmezanem.

Smacznego!

Comments are closed.