Masz troszkę więcej czasu w kuchni i zastanawiasz się jaką potrawę przygotować? Spaghetti pomidorowo-truskawkowe wpisują się idealnie w ten schemat! Mocno na czerwono zabarwione spaghetti wystarczy wzbogacić o liść mięty, aby cała kompozycja nabrała niepowtarzalnie wyrazistego smaku.
Pomidory są źródłem prozdrowotnego likopenu, a także sporych ilości potasu i witaminy C. Natomiast truskawkami warto zajadać się ze względu liczne właściwości odżywcze m.in. fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży).
Ingredients
- 1 kg pomidorów malinowych
- 320 g truskawek
- 1 czerwona cebula
- olej roślinny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- ½ łyżeczki płatków chili
- sól himalajska
- czarny pieprz
- do podania: świeża bazylia, płatki migdałów oraz oliwa z oliwek
- opakowanie bezglutenowego makaronu spaghetti
Directions
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidorom naciąć skórkę i ułożyć na blasze, truskawkom obciąć szypułki i położyć obok, a cebulę pokroić na ósemki i skropić olejem. Wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut, co jakiś czas mieszając cebulę.
- Gorącą blachę z warzywami odłożyć na chwilę do schłodzenia, następnie pomidory obrać ze skóry i razem z truskawkami oraz cebulą przełożyć do garnka. Dodać chili, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Gotować na niedużym ogniu bez przykrycia przez przynajmniej 30 minut.
- W tym czasie makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzić – powinien być al dente. Następnie sos zblendować na gładko przy pomocy blendera, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Ugotowany makaron przełożyć do garnka z sosem, delikatnie zamieszać i podgrzewać razem przez 3 – 5 minut. Podawać obficie skropiony oliwą, z płatkami migdałów i świeżą bazylią.
Smacznego!