Bezglutenowe spaghetti z pomidorami i truskawkami

Masz troszkę więcej czasu w kuchni i zastanawiasz się jaką potrawę przygotować? Spaghetti pomidorowo-truskawkowe wpisują się idealnie w ten schemat! Mocno na czerwono zabarwione spaghetti wystarczy wzbogacić o liść mięty, aby cała kompozycja nabrała niepowtarzalnie wyrazistego smaku.

Pomidory są źródłem prozdrowotnego likopenu, a także sporych ilości potasu i witaminy C. Natomiast truskawkami warto zajadać się ze względu liczne właściwości odżywcze m.in. fosfor, potas, żelazo, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży).

Ingredients

  • 1 kg pomidorów malinowych
  • 320 g truskawek
  • 1 czerwona cebula
  • olej roślinny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • sól himalajska
  • czarny pieprz
  • do podania: świeża bazylia, płatki migdałów oraz oliwa z oliwek 
  • opakowanie bezglutenowego makaronu spaghetti

Directions

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidorom naciąć skórkę i ułożyć na blasze, truskawkom obciąć szypułki i położyć obok, a cebulę pokroić  na ósemki i skropić olejem. Wsunąć do piekarnika i piec przez 20 – 25 minut, co jakiś czas mieszając cebulę.
  2. Gorącą blachę z warzywami odłożyć na chwilę do schłodzenia, następnie pomidory obrać ze skóry i razem z truskawkami oraz cebulą przełożyć do garnka. Dodać chili, ocet balsamiczny oraz sól i pieprz. Gotować na niedużym ogniu bez przykrycia przez przynajmniej 30 minut.
  3. W tym czasie makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzić – powinien być al dente. Następnie sos zblendować na gładko przy pomocy blendera, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Ugotowany makaron przełożyć do garnka z sosem, delikatnie zamieszać i podgrzewać razem przez 3 – 5 minut. Podawać obficie skropiony oliwą, z płatkami migdałów i świeżą bazylią.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *