Masz ochotę na lekkie bez laktozy śniadanie? Budyń z płatków jaglanych zaspokoi Twoją ochotę!
Budyń z płatków jaglanych często nazywany jest kremem jaglanym. Wersja wegańskiego budyniu jaglanego na bazie płatków jaglanych jest dosyć oryginalna. Zwykle przygotowuje się krem jaglany z kaszy.
Jednak dzięki zastosowaniu konkretnych modyfikacji, powstał pyszny, delikatny i szybki w przygotowaniu budyń. Nieco słodyczy dodają w daniu daktyle.
Składniki
5 łyżek płatków jaglanych
1 szklanka gorącego mleka sojowego
3 łyżki zimnego mleka sojowego
1 łyżeczka kakao
6 daktyli bez pestek (najlepiej smakują świeże daktyle)
1 1/2 łyżki rodzynek
gorąca woda do zalania rodzynek
Sposób Przygotowania
- Płatki zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Rodzynki i daktyle zlewamy osobno gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
- Do płatków dodajemy odsączone daktyle, zimne mleko, kakao i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodać więcej zimnego mleka. Dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy.
- Budyń można jeść lekko ciepły lub pozostawić do wystudzenia.
- Udekoruj budyń ulubionymi owocami i orzechami.
Smacznego!