Bezglutenowy budyń z płatków jaglanych

Masz ochotę na lekkie bez laktozy śniadanie? Budyń z płatków jaglanych zaspokoi Twoją ochotę!

Budyń z płatków jaglanych często nazywany jest kremem jaglanym. Wersja wegańskiego budyniu jaglanego na bazie płatków jaglanych jest dosyć oryginalna. Zwykle przygotowuje się krem jaglany z kaszy.

Jednak dzięki zastosowaniu konkretnych modyfikacji, powstał pyszny, delikatny i szybki w przygotowaniu budyń. Nieco słodyczy dodają w daniu daktyle.

Składniki

  • 5 łyżek płatków jaglanych

  • 1 szklanka gorącego mleka sojowego

  • 3 łyżki zimnego mleka sojowego

  • 1 łyżeczka kakao

  • 6 daktyli bez pestek (najlepiej smakują świeże daktyle)

  • 1 1/2 łyżki rodzynek

  • gorąca woda do zalania rodzynek

Sposób Przygotowania

  • Płatki zalewamy gorącym mlekiem, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Rodzynki i daktyle zlewamy osobno gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut.
  • Do płatków dodajemy odsączone daktyle, zimne mleko, kakao i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji można dodać więcej zimnego mleka. Dodajemy odsączone rodzynki. Mieszamy.
  • Budyń można jeść lekko ciepły lub pozostawić do wystudzenia.
  • Udekoruj budyń ulubionymi owocami i orzechami.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *