Wegańska, bezglutenowa oraz bez mleka krowiego i jajek alternatywa popularnego ciasta. Świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, których serce nie pozawala wyrzucić do kosza. Ależ byłaby to strata! Banany z brązowymi plamkami na skórce są źródłem substancji mającej działanie antynowotworowe, której owoce we wcześniejszym stadium nie posiadają. Poza tym są łatwiej strawne, co powinno ucieszyć osoby z problemami jelitowymi.
Składniki
gotowa mieszkanka bezglutenowej mąki – 2 kubki
mleko roślinne kokosowe/migdałowe – 3/4 szklanki
olej kokosowy rozpuszczony – 1/3 szklanki
cukier trzcinowy/ksylitol – 1/2 – 3/4 szklanki
banany bardzo dojrzałe – 2 szt.
zmielone siemię lniane – 2 łyżki
proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 łyżeczki płaskie
olejek waniliowy – 3 krople
sól – 1/4 łyżeczki
owoce sezonowe np. borówki/maliny/porzeczki – 1/2 szklanki
Sposób Przygotowania
- Wymieszaj w misce mleko, olej, olejek waniliowy, siemię lniane oraz banany rozgniecione widelcem na purée.
- Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i połącz składniki.
- Teraz dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.
- Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (typowa keksówka).
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut – do suchego patyczka.