Wegańskie ciasto bananowe bezglutenowe

Bezglutenowy chlebek bananowy z owocami sezonowymi

Wegańska, bezglutenowa oraz bez mleka krowiego i jajek alternatywa popularnego ciasta. Świetny sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, których serce nie pozawala wyrzucić do kosza. Ależ byłaby to strata! Banany z brązowymi plamkami na skórce są źródłem substancji mającej działanie antynowotworowe, której owoce we wcześniejszym stadium nie posiadają. Poza tym są łatwiej strawne, co powinno ucieszyć osoby z problemami jelitowymi.

Składniki

  • gotowa mieszkanka bezglutenowej mąki – 2 kubki

  • mleko roślinne kokosowe/migdałowe – 3/4 szklanki

  • olej kokosowy rozpuszczony – 1/3 szklanki

  • cukier trzcinowy/ksylitol – 1/2 – 3/4 szklanki

  • banany bardzo dojrzałe – 2 szt.

  • zmielone siemię lniane – 2 łyżki

  • proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 łyżeczki płaskie

  • olejek waniliowy – 3 krople

  • sól – 1/4 łyżeczki

  • owoce sezonowe np. borówki/maliny/porzeczki – 1/2 szklanki

Sposób Przygotowania

  • Wymieszaj w misce mleko, olej, olejek waniliowy, siemię lniane oraz banany rozgniecione widelcem na purée.
  • Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier i połącz składniki.
  • Teraz dodaj owoce i delikatnie przemieszaj.
  • Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy (typowa keksówka).
  • Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut – do suchego patyczka.

Comments are closed.