W okresie karnawału po prostu nie może zabraknąć na naszym stole pysznego chrupiącego chrustu. I choć to danie nie należy do dietetyczny, to jednak od czasu do czasu można przecież zaszaleć. Zwłaszcza, jeśli nasz chrust (faworki) przygotujemy w wersji bezglutenowej. Równie pyszna, a na pewno zdrowsza.
Składniki
500 g mąki bezglutenowej
7 żółtek jaj
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
jogurt sojowy do nadania odpowiedniej konsystencji ciasta
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
1 litr oleju do smażenia
trzcinowy cukier puder do oprószenia chrustu
Sposób Przygotowania
- Do miski wsypujemy mieszankę mąk bezglutenowych, cukier, sól, proszek do pieczenia i dodajemy żółtka jaj.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera, dodając w trakcie jogurt (ilość na tyle, by z ciasta można było stworzyć kulę). Ciasto powinno być delikatne i elastyczne.
- Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie.
- Każdy placek kroimy na paski. Długie paski kroimy na pół. W środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładamy jedną z końcówek paska tworząc charakterystyczny kształt chrustu.
- Gotowe chrusty (faworki) smażymy partiami na oleju.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.