Bezglutenowy chrust (faworki)

W okresie karnawału po prostu nie może zabraknąć na naszym stole pysznego chrupiącego chrustu. I choć to danie nie należy do dietetyczny, to jednak od czasu do czasu można przecież zaszaleć. Zwłaszcza, jeśli nasz chrust (faworki) przygotujemy w wersji bezglutenowej. Równie pyszna, a na pewno zdrowsza.

Składniki

  • 500 g mąki bezglutenowej

  • 7 żółtek jaj

  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki soli

  • jogurt sojowy do nadania odpowiedniej konsystencji ciasta

  • 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

  • 1 litr oleju do smażenia

  • trzcinowy cukier puder do oprószenia chrustu

Sposób Przygotowania

  •  Do miski wsypujemy mieszankę mąk bezglutenowych, cukier, sól, proszek do pieczenia i dodajemy żółtka jaj.
  • Zaczynamy wyrabiać ciasto – ręcznie lub za pomocą miksera, dodając w trakcie jogurt (ilość na tyle, by z ciasta można było stworzyć kulę). Ciasto powinno być delikatne i elastyczne.
  • Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie.
  • Każdy placek kroimy na paski. Długie paski kroimy na pół. W środku każdego paska robimy nacięcie przez które przekładamy jedną z końcówek paska tworząc charakterystyczny kształt chrustu.
  • Gotowe chrusty (faworki) smażymy partiami na oleju.
  • Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.