Nie masz co zrobić z sierpniowymi jabłkami? Upiecz nieco odświeżony bezglutenowy jabłecznik. Smakiem nie odbiega ani trochę od tradycyjnej jego wersji. Wręcz niektórym domownikom może nawet bardziej przypaść do gustu. Poznaj pewny przepis na letni deser.
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki migdałowej (lub ryżowej)
¼ szklanki erytrolu
2 łyżki oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
1 jajko
szczypta soli
wanilia
Składniki
- Nadzienie
2 jabłka
2 łyżki erytrolu
1 łyżka tapioki (lub mąki kukurydzianej)
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta imbiru
szczypta soli
Sposób Przygotowania
- Jabłka tniemy na małe kawałki/kostki i mieszamy z przyprawami i mąką.
- Składniki na ciasto dobrze mieszamy i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy połowy ciasta między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Jedną połowę wykładamy na spód blachy. Kolejno układamy nadzienie, a na górę kładziemy pozostałą część ciasta (najlepiej zostawić ciasto na papierze, szybko odwrócić i powoli zdjąć papier).
- Pieczemy około 30-35 minut w zależności od tego, czy góra ciasta robi się mocno brązowa. Jeśli możecie je czymś przykryć, to jest to wskazane, bo lubi się przypalić.
Smacznego!