Znudził Ci się zwyczajny, pszenny makaron? A może jesteś na diecie bezglutenowej i poszukujesz makaronu bez glutenu? Prezentujemy dzisiaj bezglutenowy makaron szpinakowy, który wyróżnia się wyjątkowo pięknym, zielonym kolorem. Można go używać do wszystkich dań, w których stosuje się zwyczajny makaron. Zielony bezglutenowy makaron szpinakowy jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny. Warto wiedzieć, że szpinak zawiera między innymi potas, żelazo, magnez, witaminę C oraz kwas foliowy. Jest to ogromne bogactwo witamin i innych składników mineralnych.
- Czas przygotowania dania: jedna godzina
- Ilość porcji: cztery
Składniki
300 gram mąki gryczanej,
30 gram mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej (w zależności od upodobań),
200 gram szpinaku baby,
szczypta soli.
Sposób Przygotowania
- Przygotowanie bezglutenowego makaronu szpinakowego rozpoczynamy od posiekania szpinaku na małe kawałki w blenderze.
- Następnie dodajemy mąkę, sól. Miksujemy do czasu, gdy zostanie uformowana kula.
- Będzie ona trochę lepka – w dotyku jak plastelina. Teraz odrywamy z kulek małe fragmenty ciasta i formujemy małe makaroniki.
( Warto do tej czynności zaprosić dzieci – będzie to doskonała zabawa dla wszystkich domowników. ) - Przygotowane makaroniki wrzucamy do garnka z wrzącą, wcześniej osoloną wodą. Gotujemy je przez około pięć minut.