Bezglutenowy makaron szpinakowy

Znudził Ci się zwyczajny, pszenny makaron? A może jesteś na diecie bezglutenowej i poszukujesz makaronu bez glutenu? Prezentujemy dzisiaj bezglutenowy makaron szpinakowy, który wyróżnia się wyjątkowo pięknym, zielonym kolorem. Można go używać do wszystkich dań, w których stosuje się zwyczajny makaron. Zielony bezglutenowy makaron szpinakowy jest nie tylko bardzo zdrowy, ale i smaczny. Warto wiedzieć, że szpinak zawiera między innymi potas, żelazo, magnez, witaminę C oraz kwas foliowy. Jest to ogromne bogactwo witamin i innych składników mineralnych.

  • Czas przygotowania dania: jedna godzina
  • Ilość porcji: cztery

Składniki

  • 300 gram mąki gryczanej,

  • 30 gram mąki kukurydzianej bądź ziemniaczanej (w zależności od upodobań),

  • 200 gram szpinaku baby,

  • szczypta soli.

Sposób Przygotowania

  • Przygotowanie bezglutenowego makaronu szpinakowego rozpoczynamy od posiekania szpinaku na małe kawałki w blenderze.
  • Następnie dodajemy mąkę, sól. Miksujemy do czasu, gdy zostanie uformowana kula.
  • Będzie ona trochę lepka – w dotyku jak plastelina. Teraz odrywamy z kulek małe fragmenty ciasta i formujemy małe makaroniki.
    ( Warto do tej czynności zaprosić dzieci – będzie to doskonała zabawa dla wszystkich domowników. )
  • Przygotowane makaroniki wrzucamy do garnka z wrzącą, wcześniej osoloną wodą. Gotujemy je przez około pięć minut. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.