Bezlaktozowy pasztet jarski

Jeśli uwielbiasz dania z tradycyjnej kuchni to mimo, że przepis na ten pasztet jarski nie ma z nią za wiele wspólnego, pokochasz. Smakiem przypomina zwykły mięsny pasztet.

Szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej nie powinny zapominać o zapotrzebowaniu organizmu na białko. Produkty strączkowe zawierają sporo białka, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Składniki

  • 500g selera

  • 250g grochu

  • 250g białej kapusty

  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu

  • 50g orzechów włoskich lub arachidowych

  • 2 czerwone cebule

  • 1 ziemniak

  • 1 marchew

  • 1 łyżka sklarowanego masła

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • otręby pszenne

  • 2 kurze białka (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania

  • Groch namoczyć na 2 godziny, po czym ugotować do miękkości w świeżej wodzie.
  • Zmiksować i dodać posiekane, podprażone orzechy. Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor. Pozostałe warzywa ugotować.
  • Połączyć z masą grochową, dodać pianę ubitą z białek i przyprawy.
  • Włożyć masę do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi. Piec 30-40 minut.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *