Jeśli uwielbiasz dania z tradycyjnej kuchni to mimo, że przepis na ten pasztet jarski nie ma z nią za wiele wspólnego, pokochasz. Smakiem przypomina zwykły mięsny pasztet.
Szczególnie osoby na diecie wegetariańskiej oraz wegańskiej nie powinny zapominać o zapotrzebowaniu organizmu na białko. Produkty strączkowe zawierają sporo białka, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
Składniki
500g selera
250g grochu
250g białej kapusty
1/2 szklanki ugotowanego ryżu
50g orzechów włoskich lub arachidowych
2 czerwone cebule
1 ziemniak
1 marchew
1 łyżka sklarowanego masła
4 łyżki oliwy z oliwek
otręby pszenne
2 kurze białka (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Groch namoczyć na 2 godziny, po czym ugotować do miękkości w świeżej wodzie.
- Zmiksować i dodać posiekane, podprażone orzechy. Cebulę usmażyć na oleju na złoty kolor. Pozostałe warzywa ugotować.
- Połączyć z masą grochową, dodać pianę ubitą z białek i przyprawy.
- Włożyć masę do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami pszennymi. Piec 30-40 minut.
Smacznego!