W tym przepisie nie znajdziesz ani grama odzwierzęcych produktów. Bazę wegańskiej rolady stanowi dynia piżmowa.
Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu dyni, uzyskasz kształt rolady.
Dynia nafaszerowana jest bogactwem roślinnych smaków. Znajdziesz w niej szpinak, cebulę, pistacje, a nawet czerwone wino!
Możesz przyrządzić to danie dzień lub dwa przed świętami, następnie zawinąć je w folię i przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzej potrawę 10-15 minut w piekarniku.
Składniki
1 duża dynia piżmowa
1 spora łyżka masła orzechowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
100 g zielonej soczewicy
150 ml czerwonego wina
100 g świeżej żurawiny
2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)
150 ml warzywnego bulionu
½ łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 szypułki świeżego rozmarynu, liście odrąbane i drobno posiekane
80 g świeżych liści szpinaku, drobno posiekanych
60 g pistacji, posiekane
czarny pieprz
2 szypułki świeżego tymianku, liście bez pestek
sól himalajska
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Przekrój dynię na połowę i wyjmij z niej nasiona. Spryskaj olejem roślinnym dynię i piec w piekarniku przez 30-40 minut. Do momentu, aż miąższ stanie się miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw go na chwilę do ostygnięcia.
- Tymczasem na dużym rondlu lub patelni z pokrywką podgrzej oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Gotuj na delikatnym ogniu przez 5 minut.
- Następnie dodaj soczewicę, żurawinę, masło orzechowe, rozmaryn, liście tymianku, gałkę muszkatołową, czerwone wino i wywar warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Soczewica powinna zmięknąć (jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody). Pilnuj i co chwilę mieszaj.
- Weź jedną połowę dyni piżmowej i za pomocą łyżki wyjmij większość miąższu. Pozostaw jednak trochę na bokach, aby dynia zachowała swój kształt. Rób to delikatnie, aby nie rozerwać skórki.
- Do patelni z soczewicą dodaj miąższ dyniowe i sól. Dodaj szpinak i pistacje do mieszanki. Dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż całą masę do obu części dyń. Najlepiej, aby wypełniały dynię, ale nie przepełniały jej.
- Umieść jedną połowę na drugiej (mieszanką do siebie) i zwiąż sznurkiem co 4 centymetry. Włóż ponownie do piekarnika na 10 minut.
Wszystkiego świątecznego!