Bożonarodzeniowy przepis na wegańską roladę

W tym przepisie nie znajdziesz ani grama odzwierzęcych produktów. Bazę wegańskiej rolady stanowi dynia piżmowa.

Dzięki odpowiedniemu przyrządzeniu dyni, uzyskasz kształt rolady.

Dynia nafaszerowana jest bogactwem roślinnych smaków. Znajdziesz w niej szpinak, cebulę, pistacje, a nawet czerwone wino!

Możesz przyrządzić to danie dzień lub dwa przed świętami, następnie zawinąć je w folię i przechowywać w lodówce. Przed podaniem podgrzej potrawę 10-15 minut w piekarniku.

Składniki

  • 1 duża dynia piżmowa

  • 1 spora łyżka masła orzechowego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 czerwona cebula

  • 100 g zielonej soczewicy

  • 150 ml czerwonego wina

  • 100 g świeżej żurawiny

  • 2 ząbki czosnku (obrane i drobno posiekane)

  • 150 ml warzywnego bulionu

  • ½ łyżki świeżo startej gałki muszkatołowej

  • 2 szypułki świeżego rozmarynu, liście odrąbane i drobno posiekane

  • 80 g świeżych liści szpinaku, drobno posiekanych

  • 60 g pistacji, posiekane

  • czarny pieprz

  • 2 szypułki świeżego tymianku, liście bez pestek

  • sól himalajska

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Przekrój dynię na połowę i wyjmij z niej nasiona. Spryskaj olejem roślinnym dynię i piec w piekarniku przez 30-40 minut. Do momentu, aż miąższ stanie się miękki. Wyjmij z piekarnika i odstaw go na chwilę do ostygnięcia.
  • Tymczasem na dużym rondlu lub patelni z pokrywką podgrzej oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Gotuj na delikatnym ogniu przez 5 minut.
  • Następnie dodaj soczewicę, żurawinę, masło orzechowe, rozmaryn, liście tymianku, gałkę muszkatołową, czerwone wino i wywar warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie przykryj i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Soczewica powinna zmięknąć (jeśli będzie trzeba, dolej trochę wody). Pilnuj i co chwilę mieszaj.
  • Weź jedną połowę dyni piżmowej i za pomocą łyżki wyjmij większość miąższu. Pozostaw jednak trochę na bokach, aby dynia zachowała swój kształt. Rób to delikatnie, aby nie rozerwać skórki.
  • Do patelni z soczewicą dodaj miąższ dyniowe i sól. Dodaj szpinak i pistacje do mieszanki. Dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż całą masę do obu części dyń. Najlepiej, aby wypełniały dynię, ale nie przepełniały jej.
  • Umieść jedną połowę na drugiej (mieszanką do siebie) i zwiąż sznurkiem co 4 centymetry. Włóż ponownie do piekarnika na 10 minut. 

Wszystkiego świątecznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *