Brownie to bezwzględny must have wypieków w kuchni wegetariańskiej. Można przygotowywać je z różnych warzyw. Dziś proponujemy przepis na delikatne brownie z cukinią.
Mimo że sezon jagód na dobre przeminął, mamy nadzieją, że ostatki zamroziliście. Jeśli nie, to również sklepowe jagódki sprawdzą się świetnie.
Brownie z cukinii możecie przygotować zarówno na jesienny deser z przyjaciółką, jak i zabrać jako przekąskę do pracy, szkoły czy na uczelnię. Po upieczeniu schowajcie je do szczelnego pojemnika, aby nie stwardniało. Najlepiej zjeść je do 3 dni.
Składniki
2 duże cukinie
3 jajka
1 średni banan
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżka karobu
5 łyżek bezglutenowej mąki ryżowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
garść orzechów włoskich
200g jagód
2 łyżki cukru kokosowego
cynamon
skórka z cytryny (wcześniej smażyć)
agar
Sposób Przygotowania
- Przygotowując mus jagodowy: przełóż jagody do garnka i dodaj cukier kokosowy, cynamon i skórkę z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Następnie dodaj agar i energicznie mieszaj przez minutę. Pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowują ciasto: cukinię umyj i wraz ze skórką zetrzyj na tarce.
- W misce zblenduj jajka, kakao, karob, banana, mąkę, sodę i olej kokosowy. Dodaj startą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż do silikonowej bądź ceramicznej foremki i piecz około 20minut w 180stopniach.
- Ciasto udekoruj wcześniej zrobionym musem jagodowym i posyp orzechami włoskimi.
Smacznego!