Brownie z cukinii i musem jagodowym

Brownie to bezwzględny must have wypieków w kuchni wegetariańskiej. Można przygotowywać je z różnych warzyw. Dziś proponujemy przepis na delikatne brownie z cukinią.

Mimo że sezon jagód na dobre przeminął, mamy nadzieją, że ostatki zamroziliście. Jeśli nie, to również sklepowe jagódki sprawdzą się świetnie.

Brownie z cukinii możecie przygotować zarówno na jesienny deser z przyjaciółką, jak i zabrać jako przekąskę do pracy, szkoły czy na uczelnię. Po upieczeniu schowajcie je do szczelnego pojemnika, aby nie stwardniało. Najlepiej zjeść je do 3 dni.

Składniki

  • 2 duże cukinie

  • 3 jajka

  • 1 średni banan

  • 2 łyżki gorzkiego kakao

  • 1 łyżka karobu

  • 5 łyżek bezglutenowej mąki ryżowej

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

  • garść orzechów włoskich

  • 200g jagód

  • 2 łyżki cukru kokosowego

  • cynamon

  • skórka z cytryny (wcześniej smażyć)

  • agar

Sposób Przygotowania

  • Przygotowując mus jagodowy: przełóż jagody do garnka i dodaj cukier kokosowy, cynamon i skórkę z cytryny. Gotuj 2-3 minuty. Następnie dodaj agar i energicznie mieszaj przez minutę. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Przygotowują ciasto: cukinię umyj i wraz ze skórką zetrzyj na tarce.
  • W misce zblenduj jajka, kakao, karob, banana, mąkę, sodę i olej kokosowy. Dodaj startą cukinię i delikatnie wymieszaj. Przełóż do silikonowej bądź ceramicznej foremki i piecz około 20minut w 180stopniach.
  • Ciasto udekoruj wcześniej zrobionym musem jagodowym i posyp orzechami włoskimi.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *