Jakie jest brownie z tahini? Zdrowe, niskowęglowodanowe i pyszne.
Przyrządzone zgodnie z przepisem brownie możesz jeść nie tylko jako deser, ale również na śniadanie lub kolację. Cóż, życie keto rządzi się swoimi prawami i przywilejami.
Składniki
2 małe awokado
2 jajka
30 g kakao
70 g migdałowej mąki
1 łyżka kokosowej mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
50 ml tahini
4 łyżki syropu z błonnika
125 g ksylitolu
szczypta soli
50 g czekolady bez cukru
Sposób Przygotowania
- Nastawić piekarnik na 175ºC.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką i zgnieść widelcem. Dodać kakao, jajka i zmiksować.
- W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać do masy z awokado i dobrze wymieszać. Następnie wsypać pokruszoną czekoladę i wymieszać.
- Dno foremki o boku 20 cm x 20 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta.
- Tahini wymieszać z syropem z błonnika i polać wierzch brownie. Patyczkiem lekko przemieszać z masą czekoladową.
- Piec brownie w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut.
- Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 9 porcji.
Smacznego!