Brownie z tahini

Jakie jest brownie z tahini? Zdrowe, niskowęglowodanowe i pyszne.
Przyrządzone zgodnie z przepisem brownie możesz jeść nie tylko jako deser, ale również na śniadanie lub kolację. Cóż, życie keto rządzi się swoimi prawami i przywilejami.

Składniki

  • 2 małe awokado

  • 2 jajka

  • 30 g kakao

  • 70 g migdałowej mąki

  • 1 łyżka kokosowej mąki

  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu bez cukru

  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

  • ½ łyżeczki cynamonu

  • 50 ml tahini

  • 4 łyżki syropu z błonnika

  • 125 g ksylitolu

  • szczypta soli

  • 50 g czekolady bez cukru

Sposób Przygotowania

  • Nastawić piekarnik na 175ºC.
  • Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wybrać miąższ łyżką i zgnieść widelcem. Dodać kakao, jajka i zmiksować.
  • W naczyniu wymieszać suche składniki, dodać do masy z awokado i dobrze wymieszać. Następnie wsypać pokruszoną czekoladę i wymieszać.
  • Dno foremki o boku 20 cm x 20 cm pokryć papierem do pieczenia, wyłożyć masę i wygładzić powierzchnię ciasta.
  • Tahini wymieszać z syropem z błonnika i polać wierzch brownie. Patyczkiem lekko przemieszać z masą czekoladową.
  • Piec brownie w nagrzanym piekarniku przez 20 – 25 minut.
  • Wyjąć ciasto i ostudzić. Ostudzone ciasto pokroić na 9 porcji.

Smacznego!

Comments are closed.