Pomysł na bruschette udowodni każdej osobie na diecie niskocholesterowej, że pożywne śniadanie, które dostarczy nam energii na pełen pracy poranek wcale nie musi być obfite w tłuszcze. Bomba energetyczna z ogromną dawką likopenu, witaminy C i węglowodanów, które powoli uwalniając się od rana do południa będą stanowiły łatwo przyswajalne źródło energii dla naszych mięśni i mózgu sprawią, że pokochacie ten przepis w wersji śniadaniowej.
Składniki
8 świeżych pomidorków koktajlowych
pół kubka drobno posiekanej bazylii
1/4 kubka startego na drobnych oczkach parmezanu
ząbek zmielonego czosnku
łyżka stołowa octu balsamicznego
szczypta soli do smaku
łyżka oliwy z oliwek
szczypta czarnego, drobno mielonego pieprzu
tostowy chleb francuski na którym, nałożymy nasz farsz
Sposób Przygotowania
- Gdy przygotujemy wszystkie niezbędne nam składniki wystarczy przygotować miseczkę, w której wymieszamy każdy komponent wraz z przyprawami.
- Gotowy farsz warto odstawić na godzinę lub dwie do momentu aż pomidorki puszczą sok i zmieszają swój słodki smak z octem balsamicznym.
- Gotowy farsz należy wykładać na tosty.