Budyń mocno czekoladowy – wersja jesienna

Ostatnie dni na blogu są na maksa czekoladowe! Przedwczoraj pojawił się przepis na przepysznego murzynka, a dziś odkrywamy recepturę na zdrowy i energetyzujące budyń czekoladowy.

Można go zjeść zarówno na pożywne śniadanie, jak i rozkoszować się nim z przyjaciółmi po pracy. Pamiętaj, że jeśli chcesz, możesz dodać więcej lub mniej kakao. Wszystko zależy jak mocno intensywny, czekoladowy budyń chcesz otrzymać.

Nie trzymam Cię dłużej w niepewności. Jeśli zdecydujesz się zrobić zdrowy budyń, koniecznie daj znać w komentarzu pod spodem jak wyszedł!

Składniki

  • 150 g pokrojonej w kostkę dyni

  • 1 szklanka świeżych daktyli (ewentualnie mogą byś suszone, ale pamiętaj, aby je wcześniej przez 15 minut namoczyć we wrzątku)

  • 3 szklanki suchej kaszy jaglanej

  • 2 łyżki kakao

  • 1 łyżka karobu

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 2 szklanki mleka owsianego

Sposób Przygotowania

  • Wyjmij pestki z daktyli. Jeśli używasz suszonych, upewnij się, że żadna pestka nie znajduje się w środku.
  • Wszystkie składniki wsyp do garnka i gotuj przez około 20 minut. Co chwilę przemieszaj.
  • Następnie zmiksuj na gładką masę i podawaj w miseczkach. Udekoruj tak jak lubisz.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *