Buraczki z chrzanem

Buraczki z chrzanem, to pyszna i zdrowa surówka obiadowa. Ta wersja różni się od klasycznej dodatkiem chrzanu, który wspaniale wzbogaca smak całej surówki. Do tego odrobina zielonej pietruszki. Buraczki z chrzanem, to surówka pasująca właściwie do każdego obiad. Pamiętajmy też, że buraki to doskonałe źródło kwasu foliowego, a zawarte w burakach barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.

Składniki

  • 1 kg buraków

  • 2 soczyste jabłka

  • 2 średnie cebule

  • 2 łyżki syropu daktylowego, ryżowego lub innego używanego

  • sól i pieprz do smaku

  • 2 czubate łyżki chrzanu

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • zielona pietruszka (opcjonalnie)

Sposób Przygotowania

  • Buraki pieczemy lub gotujemy. Studzimy.
  • Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek.
  • Do cebuli dodajemy obrane i starte na tarce na dużych oczkach jabłka. Dusimy do miękkości.
  • Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy je do reszty składników, doprawiamy i dosładzamy do smaku do smaku.Dodajemy chrzan, mieszamy składniki i jeszcze chwilę podgrzewamy.
  • Tuż przed podaniem można dodać do całości niewielką ilość posiekanej zielonej pietruszki.

Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published.