Buraczki z chrzanem, to pyszna i zdrowa surówka obiadowa. Ta wersja różni się od klasycznej dodatkiem chrzanu, który wspaniale wzbogaca smak całej surówki. Do tego odrobina zielonej pietruszki. Buraczki z chrzanem, to surówka pasująca właściwie do każdego obiad. Pamiętajmy też, że buraki to doskonałe źródło kwasu foliowego, a zawarte w burakach barwniki należą do silnych przeciwutleniaczy i zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki.
Składniki
1 kg buraków
2 soczyste jabłka
2 średnie cebule
2 łyżki syropu daktylowego, ryżowego lub innego używanego
sól i pieprz do smaku
2 czubate łyżki chrzanu
2 łyżki oliwy z oliwek
zielona pietruszka (opcjonalnie)
Sposób Przygotowania
- Buraki pieczemy lub gotujemy. Studzimy.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Do cebuli dodajemy obrane i starte na tarce na dużych oczkach jabłka. Dusimy do miękkości.
- Buraki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy je do reszty składników, doprawiamy i dosładzamy do smaku do smaku.Dodajemy chrzan, mieszamy składniki i jeszcze chwilę podgrzewamy.
- Tuż przed podaniem można dodać do całości niewielką ilość posiekanej zielonej pietruszki.