Dzisiaj pragnę się z Tobą podzielić czymś zwyczajnym i pospolitym, gdyż taki jest chleb. Jest to podstawowe źródło pożywienia, pewnie często go jesz na śniadanie, do pracy, a także wtedy gdy jedziesz w podróż. Dlatego też tak ważne jest by chlebek był pełnowartościowy i zdrowy. W mojej kuchni zamieniłem zwykły chleb pszeniczny na również zwykły, lecz orkiszowy, który jak pisze św. Hildegarda: ,,(…) rozwesela i czyni usposobienie człowieka radosnym”
Składniki
1 kg mąki orkiszowej
2 łyżki soli
2 l mleka lub wody
ok. 84 g drożdży/ 2 kostki drożdży
tłuszcz lub masło klarowane do smarowania blachy
Sposób Przygotowania
- Wymieszaj mąkę z solą w dużym naczyniu.
- Przygotuj 1,5 litra letniej wody lub wody z mlekiem.
- Wymieszaj drożdże z kilkoma łyżkami wody na jednolitą masę.
- Zrób dołek w mące, a następnie rozpuszczone drożdże wlej w środek i przysyp mąką. Zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu
- Zagnieć ciasto z mąki i uformuj z niego gładką kulę w ciągu 10 minut. Zostaw je w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny i zagnieć je jeszcze raz.
- Posmaruj blachę tłuszczem lub masłem klarowanym i rozmieść w nim ciasto, a następnie pozostaw je raz jeszcze do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piec do temperatury 200 stopni (180 stopni w termoobiegu).
- Chlebek ponacinaj wzdłuż i popędzelkuj go mlekiem lub wodą.
- Piecz około godziny.
- Gotowy chlebek rozpoznasz, gdy uderzenie w spód blachy da głuchy odgłos.
Jedz go codziennie, a zawarty w nim orkisz da Ci siłę i zdrowie.