Chleb Św.Hildegardy

Dzisiaj pragnę się z Tobą podzielić czymś zwyczajnym i pospolitym, gdyż taki jest chleb. Jest to podstawowe źródło pożywienia, pewnie często go jesz na śniadanie, do pracy, a także wtedy gdy jedziesz w podróż. Dlatego też tak ważne jest by chlebek był pełnowartościowy i zdrowy. W mojej kuchni zamieniłem zwykły chleb pszeniczny na również zwykły, lecz orkiszowy, który jak pisze św. Hildegarda: ,,(…) rozwesela i czyni usposobienie człowieka radosnym” 

Składniki

  • 1 kg mąki orkiszowej

  • 2 łyżki soli

  • 2 l mleka lub wody

  • ok. 84 g drożdży/ 2 kostki drożdży

  • tłuszcz lub masło klarowane do smarowania blachy

Sposób Przygotowania

  • Wymieszaj mąkę z solą w dużym naczyniu.
  • Przygotuj 1,5 litra letniej wody lub wody z mlekiem.
  • Wymieszaj drożdże z kilkoma łyżkami wody na jednolitą masę.
  • Zrób dołek w mące, a następnie rozpuszczone drożdże wlej w środek i przysyp mąką. Zostaw na 15 minut w ciepłym miejscu
  • Zagnieć ciasto  z mąki i uformuj z niego gładką kulę w ciągu 10 minut. Zostaw je w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny i zagnieć je jeszcze raz.
  • Posmaruj blachę tłuszczem lub masłem klarowanym i rozmieść w nim ciasto, a następnie pozostaw je raz jeszcze do wyrośnięcia. 
  • Rozgrzej piec do temperatury 200 stopni (180 stopni w termoobiegu).
  • Chlebek ponacinaj wzdłuż i popędzelkuj go mlekiem lub wodą.
  • Piecz około godziny.
  • Gotowy chlebek rozpoznasz, gdy uderzenie w spód blachy da głuchy odgłos.

Jedz go codziennie, a zawarty w nim orkisz da Ci siłę i zdrowie. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.