Chleb kukurydziany

Chlebek kukurydziany

Chleb kukurydziany z całymi ziarnami kukurydzy. Wegański wypiek – coś pomiędzy chlebem, a ciastem. Z dodatkiem słodzidła, ale niezbyt słodki. Ciekawa alternatywa dla alergików i osób, które ograniczają spożycie klasycznego pieczywa. Przepis bez dodanego cukru, mąki glutenowej, bez jajek.

Składniki

  • Polenta/kaszka kukurydziana – 1 szklanka

  • Mąka ryżowa – 1/2 szklanki

  • Mąka jaglana i mąka gryczana biała – po 1/4 szklanki

  • Napój roślinny sojowy – 1 szklanka

  • Proszek do pieczenia i soda oczyszczona – po 1 łyżeczce (płaskiej)

  • Ocet jabłkowy – 1 łyżka

  • Syrop klonowy/z agawy – 1/3 – 1/2 szklanki

  • Olej kokosowy – 1/3 szklanki

  • Siemię lniane zmielone – 1 łyżka (czubata)

  • Gorąca woda – 5 łyżek

  • Sól – 1/2 łyżeczki

  • Kukurydza konserwowa – 1 puszka

Sposób Przygotowania

  • Do miski wsyp kaszkę kukurydzianą, mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • W drugiej misce wymieszaj mleko roślinne i ocet.
  • W małej miseczce zalej siemię lniane gorącą wodą. Odstaw na minutę.
  • Rozpuść olej kokosowy i ostudź, po czym wymieszaj go z syropem, dodaj mieszankę mleka i octu, siemię lniane i wymieszaj. Wsyp zawartość miski z suchymi składnikami, dodaj odciśniętą z zalewy kukurydzę i zamieszaj dokładnie.
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią masę, po czym umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza na około 30 minut (do suchego patyczka).

Ciasto możesz upiec nie tylko w formie keksowej, odpowiednia będzie też mała foremka kwadratowa lub na muffiny.

Leave a Comment

Your email address will not be published.