Chrupiąca sałatka z kalafiora post dr Dąbrowskiej

Aby urozmaicić sobie dietę dr Dąbrowskiej, warto dodać do swojego jadłospisu kalafior. Nie tylko jest on pyszny i chrupiący, ale również zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości.

Ta chrupiąca sałatka z dodatkiem kalafiora i cebuli jest w pełni surowa. Do jej przyrządzenia wystarczy nóż, deska i miska. Później już tylko pozostaje wrzucić składniki, przyprawić i aromatyczne danie gotowe.

Jeśli jednak nie lubisz kalafiora w surowej formie, możesz go lekko podgotować w wodzie lub na parze.

Składniki

  • 1/2 małego kalafiora

  • 1/2 cebuli

  • 1 pęczek pietruszki

  • 1 soczysty pomidor

  • sok z limonki

  • sól himalajska

  • odrobina kurkumy

  • pieprz

Sposób Przygotowania

  • Kalafiora podziel na małe różyczki i dokładnie opłucz wodą. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przesyp do miski.
  • Cebulę obierz i pokrój drobno w kostkę. Następnie pokrój pomidora i posiekaj natkę pietruszki. Jeśli chcesz, możesz obrać pomidora ze skórki.
  • Przesyp wszystkie składniki do miski z kalafiorem. Dodaj soku z limonki i przypraw. Dokładnie wymieszaj. Możesz odstawić na chwilę sałatkę do lodówki, aby się nieco schłodziła. Smakuje wtedy jeszcze lepiej!

Smacznego!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *