Aby urozmaicić sobie dietę dr Dąbrowskiej, warto dodać do swojego jadłospisu kalafior. Nie tylko jest on pyszny i chrupiący, ale również zawiera mnóstwo prozdrowotnych właściwości.
Ta chrupiąca sałatka z dodatkiem kalafiora i cebuli jest w pełni surowa. Do jej przyrządzenia wystarczy nóż, deska i miska. Później już tylko pozostaje wrzucić składniki, przyprawić i aromatyczne danie gotowe.
Jeśli jednak nie lubisz kalafiora w surowej formie, możesz go lekko podgotować w wodzie lub na parze.
Składniki
1/2 małego kalafiora
1/2 cebuli
1 pęczek pietruszki
1 soczysty pomidor
sok z limonki
sól himalajska
odrobina kurkumy
pieprz
Sposób Przygotowania
- Kalafiora podziel na małe różyczki i dokładnie opłucz wodą. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i przesyp do miski.
- Cebulę obierz i pokrój drobno w kostkę. Następnie pokrój pomidora i posiekaj natkę pietruszki. Jeśli chcesz, możesz obrać pomidora ze skórki.
- Przesyp wszystkie składniki do miski z kalafiorem. Dodaj soku z limonki i przypraw. Dokładnie wymieszaj. Możesz odstawić na chwilę sałatkę do lodówki, aby się nieco schłodziła. Smakuje wtedy jeszcze lepiej!
Smacznego!