Mamy nadzieje, że nie spędzacie sami tego wyjątkowego czasu w ciągu roku. A nawet jeśli, to mamy dla Ciebie wyśmienity przepis na w pełni zdrowe i wegańskie chipsy z buraka. Przebijają te z supermarketu.
Te pytanie musi w tym wpisie paść: będziesz oglądać w tym roku Kevina? Daj znać w komentarzu, że Kevin w Twoim domy to powoli tradycja świąteczna, czy już znasz go na pamięć, więc nie oglądasz?
Chrupiące chipsy z buraka nie dość, że są dość niebanalne w smaku, to również ich kolor wpisuje się w święta!
Składniki
3 średniej wielkości buraki (obrane i opłukane)
oliwa z oliwek
szczypta soli himalajskiej
szczypta czarnego pieprzu
3 gałązki grubo posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1/2 łyżeczki cząbru w proszku
Sposób Przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść stelaż na środku pieca.
- Bardzo cienko pokrój buraki. Możesz użyć do tego noża lub tarki. Powinny się wręcz lekko zawijać podczas cięcia. Dzięki temu chipsy będą chrupkie.
- Rozłóż plasterki buraków na dwie blachy do pieczenia i spryskaj oliwą z oliwek. Dodaj przyprawy. Zadbaj, aby plasterki nie dotykały się.
- Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż staną się lekko brązowe i chrupiące.
- Zachowaj czujność! Chipsy burakowe mają ogromną skłonność do przepalania się, dlatego czasem nawet 15 minut to zbyt długo.
Wesołych Świąt!