Chrupiące chipsy z buraka podczas oglądania “Kevin sam w domu”

Mamy nadzieje, że nie spędzacie sami tego wyjątkowego czasu w ciągu roku. A nawet jeśli, to mamy dla Ciebie wyśmienity przepis na w pełni zdrowe i wegańskie chipsy z buraka. Przebijają te z supermarketu.

Te pytanie musi w tym wpisie paść: będziesz oglądać w tym roku Kevina? Daj znać w komentarzu, że Kevin w Twoim domy to powoli tradycja świąteczna, czy już znasz go na pamięć, więc nie oglądasz?

Chrupiące chipsy z buraka nie dość, że są dość niebanalne w smaku, to również ich kolor wpisuje się w święta!

Składniki

  • 3 średniej wielkości buraki (obrane i opłukane)

  • oliwa z oliwek

  • szczypta soli himalajskiej

  • szczypta czarnego pieprzu

  • 3 gałązki grubo posiekanego rozmarynu

  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku

  • 1/2 łyżeczki cząbru w proszku

Sposób Przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Umieść stelaż na środku pieca.
  • Bardzo cienko pokrój buraki. Możesz użyć do tego noża lub tarki. Powinny się wręcz lekko zawijać podczas cięcia. Dzięki temu chipsy będą chrupkie.
  • Rozłóż plasterki buraków na dwie blachy do pieczenia i spryskaj oliwą z oliwek. Dodaj przyprawy. Zadbaj, aby plasterki nie dotykały się.
  • Piec przez 15-20 minut lub do momentu, aż staną się lekko brązowe i chrupiące.
  • Zachowaj czujność! Chipsy burakowe mają ogromną skłonność do przepalania się, dlatego czasem nawet 15 minut to zbyt długo.

Wesołych Świąt!


Poznaj sekrety trawienia zapisując się na newsletter Fundamenty Zdrowia

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *