Czasem tęsknimy za słodkim, aromatycznym i mocno czekoladowym smakiem. Nie oznacza to, że cukrzyca musi nas pozbawić tej przyjemności. Wystarczy jedynie upiec zdrowszy zamiennik typowych ciastek!
Składniki
1 szklanka mleka
2 jajka
3 szklanki płatków owsianych
100 g masła
Pół szklanki rodzynek
Garść migdałów
1/3 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki zmielonych migdałów
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób Przygotowania
- Mleko i masło podgrzewaj na niewielkim ogniu, do czasu kiedy składniki się połączą.
- Wsyp do miski wszystkie składniki suche: migdały w płatkach oraz zmielone, rodzynki, kakao, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, żurawinę i proszek do pieczenia a potem ze sobą wymieszaj.
- Kolejno dodaj podgrzane z mlekiem masło i ubite jajka, kontynuując mieszanie.
- Z powstałej masy uformuj ciastka i piecz je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.