Ciastka idealne dla cukrzyków

Czasem tęsknimy za słodkim, aromatycznym i mocno czekoladowym smakiem. Nie oznacza to, że cukrzyca musi nas pozbawić tej przyjemności. Wystarczy jedynie upiec zdrowszy zamiennik typowych ciastek!

Składniki

  • 1 szklanka mleka

  • 2 jajka

  • 3  szklanki płatków owsianych

  • 100 g masła

  • Pół szklanki rodzynek

  • Garść migdałów

  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • 2 łyżki zmielonych migdałów

  • 1  tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób Przygotowania

  • Mleko i masło podgrzewaj na niewielkim ogniu, do czasu kiedy składniki się połączą.
  • Wsyp do miski wszystkie składniki suche: migdały w płatkach oraz zmielone, rodzynki, kakao, płatki owsiane, posiekaną gorzką czekoladę, żurawinę i proszek do pieczenia a potem ze sobą wymieszaj. 
  • Kolejno dodaj podgrzane z mlekiem masło i ubite jajka, kontynuując mieszanie. 
  • Z powstałej masy uformuj ciastka i piecz je w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 stopni C.

Comments are closed.