Ciastka migdałowe paleo

Migdały to bogate źródło witaminy B2 oraz witaminy E, ich cechą charakterystyczną jest także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona migdałowca, powszechnie używane w kuchni, mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego by więc nie wykorzystać ich do wytworzenia przepysznych, prozdrowotnych słodkości?

Składniki

  • 200g suszonych daktyli

  • 2 szczypty soli

  • 2 garści siekanych migdałów

  • 6 łyżek mąki migdałowej

  • 3 łyżki masła migdałowego

Czas przygotowania: 45 minut

Porcja: 14 ciastek

Sposób Przygotowania

  • Daktyle namocz w ciepłej wodzie, by zmiękły,
  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Daktyle zmiksuj na gładką masę, dodaj masło migdałowe i zmiksuj ponownie.
  • Łyżka po łyżce dodawaj mąkę i mieszaj za każdym razem.
  • Na koniec dodaj sól i siekane migdały, zmieszaj jeszcze raz.
  • Na blasze ułóż kulki z ciasta o średnicy ok. 4cm i spłaszcz je.
  • Piecz ciastka 10 minut, obróć je łopatką na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
  • Po tym czasie ponownie je obróć i piecz 5-10 minut do zrumienienia się w 200 stopniach.
  • Ciasteczka są gotowe.

Comments are closed.