Migdały to bogate źródło witaminy B2 oraz witaminy E, ich cechą charakterystyczną jest także wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona migdałowca, powszechnie używane w kuchni, mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlaczego by więc nie wykorzystać ich do wytworzenia przepysznych, prozdrowotnych słodkości?
Składniki
200g suszonych daktyli
2 szczypty soli
2 garści siekanych migdałów
6 łyżek mąki migdałowej
3 łyżki masła migdałowego
Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 14 ciastek
Sposób Przygotowania
- Daktyle namocz w ciepłej wodzie, by zmiękły,
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Daktyle zmiksuj na gładką masę, dodaj masło migdałowe i zmiksuj ponownie.
- Łyżka po łyżce dodawaj mąkę i mieszaj za każdym razem.
- Na koniec dodaj sól i siekane migdały, zmieszaj jeszcze raz.
- Na blasze ułóż kulki z ciasta o średnicy ok. 4cm i spłaszcz je.
- Piecz ciastka 10 minut, obróć je łopatką na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut.
- Po tym czasie ponownie je obróć i piecz 5-10 minut do zrumienienia się w 200 stopniach.
- Ciasteczka są gotowe.