Ciastka z suszonymi owocami bez cukru

Sposób na smaczny i zdrowy deser? Ciastka z suszonymi owocami bez cukru! Doskonale sprawdzą się jako podwieczorek dla maluchów, jak i dla osób zmagających się z cukrzycą. Są one o wiele zdrowsze od tych, które możemy znaleźć w sklepach oraz zawierają o wiele mniej cukru. Jedyny cukier w tych batonikach pochodzi z owoców. Sprawdź składniki i przygotuj ciastka z suszonymi owocami już dziś!

  • Czas przygotowania dania: około piętnaście minut
  • Ilość porcji: około dziesięć ciastek

Składniki

  • jedno jajko kurze,

  • łyżka otrąb, 

  • około 70 gram suszonych owoców (rodzynki, gruszki, jabłka, morele, śliwki – do wyboru, do koloru),

  • około 70 gram orzechów i nasion (nerkowce, sezam, mak, słonecznik).

Sposób Przygotowania

  • Na początek prażymy ziarna na patelni do czasu, aż będą nieco pękate.

  • Orzechy i ziarna dzielimy na mniejsze części. Podobnie czynimy z suszonymi owocami.
  • Dodajemy otręby i jajko. Wszystkie składniki mieszamy.
  • Teraz układamy porcje ciasta i lekko je przyklepujemy.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i pieczemy 10 minut.
  • Podajemy, gdy ciastka będą wystudzone. Smacznego. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *