Sposób na smaczny i zdrowy deser? Ciastka z suszonymi owocami bez cukru! Doskonale sprawdzą się jako podwieczorek dla maluchów, jak i dla osób zmagających się z cukrzycą. Są one o wiele zdrowsze od tych, które możemy znaleźć w sklepach oraz zawierają o wiele mniej cukru. Jedyny cukier w tych batonikach pochodzi z owoców. Sprawdź składniki i przygotuj ciastka z suszonymi owocami już dziś!
- Czas przygotowania dania: około piętnaście minut
- Ilość porcji: około dziesięć ciastek
Składniki
jedno jajko kurze,
łyżka otrąb,
około 70 gram suszonych owoców (rodzynki, gruszki, jabłka, morele, śliwki – do wyboru, do koloru),
około 70 gram orzechów i nasion (nerkowce, sezam, mak, słonecznik).
Sposób Przygotowania
- Na początek prażymy ziarna na patelni do czasu, aż będą nieco pękate.
- Orzechy i ziarna dzielimy na mniejsze części. Podobnie czynimy z suszonymi owocami.
- Dodajemy otręby i jajko. Wszystkie składniki mieszamy.
- Teraz układamy porcje ciasta i lekko je przyklepujemy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180C i pieczemy 10 minut.
- Podajemy, gdy ciastka będą wystudzone. Smacznego.