Ciasto bananowe jest delikatne, puszyste i niemal rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Możesz ozdobić je swoimi ulubionymi owocami i orzechami.
Ciasto bananowe często nazywane jest chlebkiem bananowym w internetowej sferze. Świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lunch poza domem. Przygotowanie jego jest banalnie proste, więc nie ma wymówek.
Ingredients
- 1 ½ szklanki mąki bezglutenowej
- ⅓ szklanki oleju
- ⅓ szklanki brązowego cukru
- ⅓ szklanki mleka migdałowego lub sojowego
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka ulubionych dodatków (dodaliśmy orzechy pekan i gorzką czekoladę)
Directions
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę posmarować delikatnie olejem.
- W mniejszej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę, następnie dodać je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszać lub zblendować.
- Połączyć składniki suche z mokrymi i wymieszać łyżką, dopóki się nie połączą. Na sam koniec dodać dodatki i jeszcze raz krótko wymieszać.
- Ciasto przełożyć do foremki i piec około 45-50 minut. Możesz polać swoje ciasto gorzką czekoladą i ustroić bananami, orzechami i jabłkiem.
Smacznego!