Ciasto bananowe

Ciasto bananowe jest delikatne, puszyste i niemal rozpływa się w ustach z każdym kęsem. Możesz ozdobić je swoimi ulubionymi owocami i orzechami.

Ciasto bananowe często nazywane jest chlebkiem bananowym w internetowej sferze. Świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie lub lunch poza domem. Przygotowanie jego jest banalnie proste, więc nie ma wymówek.

Ingredients

  • 1 ½ szklanki mąki bezglutenowej
  • ⅓ szklanki oleju
  • ⅓ szklanki brązowego cukru
  • ⅓ szklanki mleka migdałowego lub sojowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ulubionych dodatków (dodaliśmy orzechy pekan i gorzką czekoladę)

Directions

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Keksówkę posmarować delikatnie olejem.
  2. W mniejszej miseczce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w większej olej oraz cukier. Banany dokładnie rozgnieść widelcem lub blenderem na gładką masę, następnie dodać je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie wymieszać lub zblendować.
  3. Połączyć składniki suche z mokrymi i wymieszać łyżką, dopóki się nie połączą. Na sam koniec dodać dodatki i jeszcze raz krótko wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do foremki i piec około 45-50 minut. Możesz polać swoje ciasto gorzką czekoladą i ustroić bananami, orzechami i jabłkiem.

Smacznego!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *